Effectenbeurs naar record in navolging VS

AMSTERDAM, 5 DEC. In navolging van een ferme verbetering van het indexrecord op Wall Street gisteravond, ging de handel in Amsterdam vanmorgen voortvarend van start. In de loop van de ochtend piekte de AEX-index op 480,98 punten, ruim boven de vorige all time high die sinds gisteren op 478,99 punten stond.

AMSTERDAM Rond het middaguur noteerde de beursgraadmeter 480,03 punten, een winst van 2,15 punten ten opzichte van het slot gisteren. Naast Wall Street steunden ook hogere obligatiekoersen de Amsterdamse aandelenmarkt. Het vertrek in oktober van Philips-topman Jan Timmer had nagenoeg geen invloed op de koers van het elektronicafonds. In lijn met de trend in de markt noteerde Philips vijf dubbeltjes hoger op 61,60 gulden. Gisteren, toen het nieuws over het vertrek van Timmer nog niet bekend was, liet Philips 1,10 liggen. Dochter Polygram dikte vanmorgen 1,40 aan op 97,50 gulden.

VNU, dat gisteren vier gulden inleverde, kon dat verlies vanmorgen bijna goed maken. De Haarlemse uitgever trok 3,20 aan op 227,20. Collega Wolters Kluwer sprokkelde er vier dubbeltjes bij op 142,20. Elsevier won twee dubbeltjes op 22,30 gulden.

De fusiegeruchten over KLM, British Airways en American Airlines leken vanmorgen te verdampen. Gisteren won KLM 1,40 op 57,70. Vanmorgen ging daar een dubbeltje vanaf op 57,60. Het kopieerconcern Océ-van der Grinten schoot 1,40 omhoog tot 100,60. BolsWessanen klom acht dubbeltjes op 34,10. De aandelen van BE Semiconductor Industries (Besi), toeleverancier voor de chipindustrie, gaan voor 20,94 gulden naar de beurs. Er worden 9,4 miljoen nieuwe aandelen geëmitteerd, 20 procent meer dan eerder gemeld. De koers ligt boven de eerder geïndiceerde bandbreedte van tussen de 17,40 gulden en 20,57 gulden per aandeel. Op de Europese valutamarkten heeft de Franse franc zich vanmorgen iets hersteld van de gestage koersdaling de voorgaande dagen, veroorzaakt door de stakingsacties in Frankrijk. Een koers werd genoteerd van 32,290 gulden per honderd in vergelijking met een slotkoers van 32,165 gisteren. Het vertrouwen in de franc nam toe doordat de Franse regering gisteravond na afloop van spoedberaad liet weten vast te houden aan de omstreden bezuinigingen op de sociale zekerheid. De koers van de Amerikaanse dollar zakte licht terug. De munt noteerde rond het middaguur 1,6065 tegen 1,6095 gisteren bij het slot.

NEW YORK De effectenbeurs op Wall Street heeft gisteren overtuigend een nieuw record gevestigd. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen eindigde op 5139,52 punten, wat 52,39 punten hoger is dan vrijdag bij het slot. Het vorige record stond sinds afgelopen woensdag op 5105,56 punten. De omzet bedroeg gisteren 406 miljoen aandelen, tegenover 395 miljoen op vrijdag.

De stijging van de aandelenkoersen gisteren werd toegeschreven aan de opgaande lijn bij de obligaties. Daarvan was sprake omdat er nog altijd rekening mee wordt gehouden dat de rente in de Verenigde Staten op korte termijn omlaag zal worden verlaagd. De technologiefondsen vervulden bij de aandelen de voortrekkersrol.

TOKIO De Japanse effectenbeurs beleefde een rustige dag. De Nikkei-index van 225 aandelen sloot na bescheiden schommelingen 17,84 punten lager op 18.879,53, een verlies van minder dan 0,1 procent.