Duitser topman Grondstoffenfonds

AMSTERDAM, 5 DEC. De Duitser Rolf Boehnke is gisteren gekozen tot directeur-generaal van het in Amsterdam gevestigde Grondstoffenfonds van de Verenigde Naties. Hij volgt de Indonesiër Budi Hartantyo op, die de functie sinds 1989 heeft bekleedt. De verkiezing van de Duitser is in zoverre een verrassing, dat alles erop wees, dat een kandidaat uit de Derde Wereld de voorkeur zou krijgen. Het fonds is immers al gevestigd in een ontwikkeld land. Boehnke is momenteel nog verbonden aan de Lood- en Zinkstudiegroep in Londen, een particuliere belangenorganisatie van producenten en consumenten. Een Nederlandse kandidaat, W. Bastiaanse, een hoge ambtenaar van het ministerie van economische zaken, werd twee weken teruggetrokken wegens gebrek aan steun. Het Gemeenschappelijk Grondstoffenfonds (GGF) werd in 1989 opgericht en steunt ontwikkelingslanden met projecten die verband houden met de verkoop van grondstoffen en grondstoffenprodukten. (ANP)