Boonstra volgt Timmer op als topman Philips-concern

EINDHOVEN, 5 DEC. Cor Boonstra (57), vice-president van Philips, zal op 1 oktober volgend jaar Jan Timmer opvolgen als president van het elektronicaconcern. Timmer (62) wordt dan commissaris bij Philips.

Dat heeft het concern gisteren bekendgemaakt. Het besluit, vrijdag genomen door commissarissen en houders van prioriteitsaandelen Philips, kwam als een verrassing. Vorige week ontkende Timmer desgevraagd nog dat zijn opvolging aan de orde zou zijn.

“Timmer heeft de revitaliseringsfase van Philips geleid. Hij vindt dat hij het stokje nu moet overgeven aan iemand die daar op voortbouwt”, zei een woordvoerder van Philips vanmorgen. De voorgenomen benoeming van Boonstra, die op 25 maart volgend jaar aan de aandeelhouders wordt voorgelegd, maakt een einde aan anderhalf jaar speculeren over de opvolging van Timmer. Timmer zei eerder tropenjaren te maken als uitvoerder van Centurion, de saneringsoperatie die hij in 1990 inzette. Philips verkeerde toen in grote moeilijkheden en sloot dat jaar af met een recordverlies van ruim 4 miljard gulden. Onder Timmers leiding schrapte het concern circa 60.000 banen. Inmiddels kent het concern een lichte personeelsgroei en maakt het weer winst. Vorig jaar bereikte de winst zelfs een recordhoogte van 2,125 miljard gulden. Tot de andere kandidaten voor het voorzitterschap van Philips behoorden Henk Bodt, verantwoordelijk voor Philips' grootste divisie, het marginaal renderende Consumentenelektronica. Ook Pierre Everaert werd genoemd, voormalig voorzitter van Ahold en eveneens lid van Philips' hoogste bestuursorgaan.

Cor Boonstra is pas sinds mei 1994 werkzaam bij Philips. Daarmee is hij de eerste 'buitenstaander' die benoemd wordt in de hoogste functie bij het concern. Boonstra was eerder werkzaam als president bij het Amerikaanse levensmiddelenconcern Sara Lee, een functie die hij korte tijd vervulde. Voordien was hij onder meer bestuursvoorzitter van Sara Lee/Douwe Egberts en president van Sara Lee-dochter Intradal.

Sinds zijn aanstelling bij Philips heeft Boonstra een snelle opmars binnen het concern gemaakt. Korte tijd gaf hij leiding aan de divisie Verlichting, waarover hij als bestuurslid nog de supervisie heeft. Daarna werd hij belast met de expansie van Philips in het Verre Oosten. Azië is de regio waar Philips de komende jaren de sterkste groei verwacht.