Beller stuit bij telefoneren niet meer op 'in gesprek'

DEN HAAG, 5 DEC. Binnenkort hoeven telefoongebruikers zich niet meer te ergeren aan de 'in gesprek toon'. Vanaf vorige week vrijdag is het in Hilversum, Huizen en Lelystad mogelijk twee telefoongesprekken tegelijk te voeren. Voorlopig werkt het nieuwe systeem alleen in deze drie plaatsen maar PTT Telecom wil de dienst volgend jaar zomer in heel Nederland invoeren.

De nieuwe dienst, door de PTT 'wisselgesprek' genoemd, maakt het mogelijk om tijdens een telefoongesprek toch bereikbaar te zijn. Als de klant maandelijks een rijksdaalder betaalt, hoort hij tijdens een gesprek een signaal als iemand anders hem probeert te bereiken. Door vervolgens kort op de haak of de ruggespraaktoets te drukken, krijgt hij de andere beller aan de lijn. De eerste beller staat dan in de wachtstand. De klant kan de eerste gesprekspartner weer spreken door dezelfde handeling nogmaals uit te voeren.

PTT Telecom richt zich met 'wisselgesprek' vooral op consumenten die veel bellen en op kleine bedrijven, die één telefoonaansluiting hebben. De nieuwe dienst kost de gebruiker een rijksdaalder per maand en werkt op vrijwel alle telefoontoestellen, ook die met een draaischrijf. Nog niet iedereen in Nederland kan gebruik maken van het 'wisselgesprek' omdat eerst de benodigde software geïnstalleerd moet worden in veel telefooncentrales.

Een woordvoerder van het bedrijf deelde vanmorgen desgevraagd mee dat de eerste reacties in de drie plaatsen in het Gooi zeer positief zijn. Kort na de introductie, vorige week vrijdag, meldden zeventig tot tachtig inwoners zich aan. Eerder dit jaar hield de PTT een proef met WisselGesprek in Haarlem. De resultaten bevielen het telefoonbedrijf zo goed dat besloten werd het op de markt te brengen.