Youri, Paul, George en Ringo

Op vliegvelden, bij de stadions waar wordt gespeeld - overal waar de groep verschijnt staan juichende fans.

Op vliegvelden halen duizenden supporters de spelers als helden in. Meisjes vallen in zwijm, jongens laten hun namen op de bovenarmen tatoeëren. Bij televisie-optredens worden kijkcijferrecords gebroken. Bij een rondvaart door de Amsterdamse grachten dansen de supporters op woonboten. The Beatles Anthology, de driedelige documentaire die RTL uitzendt, laat zien dat het eerbetoon dat voetballers tegenwoordig ten deel valt vroeger voorbehouden was aan popmuzikanten. John, Paul, George en Ringo waren de Ajacieden van de jaren zestig. Geen popgroep die nu nog zoveel emoties losmaakt.

De vergelijkingen dringen zich op. Marc Overmars is de George Harrison van de Watergraafsmeer: af en toe een solo en sinds dit seizoen ook wel eens een eigen nummer. Winston Bogarde is onmiskenbaar Ringo Starr. 'Lex Goudsmit' heeft net als de drummer een hang naar protserige sieraden. Net als Starr heeft hij een louter dienende rol op de achtergrond. Kluivert heeft wel iets weg van Paul McCartney. De lange spits is met zijn jongensgezicht net als de zanger de lieveling van alle moeders. Bovendien: geef hem bij een huldiging de microfoon en hij laat hem niet meer los.

Louis van Gaal is Brian Epstein. De technisch directeur is net zo'n bemoeial. Net als de Beatles-manager is hij de man die alle touwtjes in handen heeft. Niet alleen is Van Gaal de professor van het onoverwinnelijk Ajax-systeem, hij is ook de uitvinder van het Ajax-parfum, de Ajax-stropdas en de Ajax-bankrekening. Aan zoveel slimme merchandising konden zelfs the Beatles niet tippen. Eeuwige reserve Sonny Silooy lijkt sprekend op reserve-drummer Pete Best, voorzitter Michael van Praag is producer George Martin, Rob de Wit de vijfde Beatle die in de begindagen van de Fab four zijn plaats verspeelde in de Rock and roll hall of fame. Blijft één rol over. Welke Ajacied is John Lennon? Niemand in het team heeft dezelfde uitstraling. Danny Blind is te serieus, Finidi George te stil, Edwin van der Sar te houterig. Slechts een voetballer kan de vergelijking met Lennon doorstaan: Youri Mulder. Alleen de spits van Schalke'04 heeft hetzelfde gevoel voor ironie. Hij verdient om die reden een plaats in De Meer. Al was het maar om de Pete Best van Ajax gezelschap te houden.

    • Arjen Ribbens