West Klan

West Klan. Taal van de straat (Djax 10020)

In het kielzog van de Osdorp Posse zijn de afgelopen jaren verschillende Nederlandstalige rap-crews opgekomen. Zo is er nu het hitparade-succes van het nummer Spraakwater van rapper Extince, uit Oudekerk komen de Oudekerk Kaffers, in Noord-Holland opereert het duo White Wolf en eveneens uit Osdorp komt de West Klan. Voor al deze groepen geldt dat ze lang in de schaduw van de 'godfathers van de Nederlandse rap', de Osdorp Posse, hebben gestaan, maar zo langzamerhand zelf de vleugels uitslaan.

Het onlangs verschenen debuut van West Klan, Taal van de straat, bevestigt opnieuw de positie van Osdorp als het 'South Central' van Amsterdam. Net als deze wijk in Los Angeles blijkt Osdorp vruchtbaar voor zware beats en nijdige teksten. Rapper Zeis van West Klan heeft niet de verbale vloeibaarheid van Def P (Osdorp Posse), maar dat mankement wordt gecompenseerd door de massieve beats die beatcreator Bazis heeft bedacht. Het iele geluid dat vaak het resultaat is van geknutsel met drumcomputers en samples is afwezig, Bazis geeft Taal van de straat een mooi vervlochten geluidsdecor van monotoon zoemende basgitaar, dreigende synthesizers en echoënde drumslagen. Zo klinkt Taal van de straat simpel maar ruig. Voor niet-misogynisten is alleen het nummer Vieze geile del minder goed te verteren.

    • Hester Carvalho