Weer ex-president Z-Korea opgepakt

SEOUL, 4 DEC. Een dag na de gevangenzetting van ex-president Chun Doo Hwan zijn Zuidkoreaanse aanklagers vandaag begonnen ex-legergeneraals te ondervragen, onder wie een oud-minister van defensie die ervan worden verdacht Chun te hebben geholpen bij de militaire staatsgreep van 1979. Chun zelf zit vast op beschuldiging van militaire rebellie. Hij kan daarvoor de doodstraf krijgen.

Deze ontwikkeling is de jongste in een campagne van de huidige Zuidkoreaanse president, Kim Young Sam, zelf een vroegere dissident, om afstand te nemen van zijn door het leger gesteunde voorgangers. Chun, die Zuid-Korea tot 1988 leidde, is de tweede president die is opgepakt: zijn opvolger Roh Tae Woo werd vorige maand gearresteerd in een groot steekpenningenschandaal. Chun en Roh zijn de eerste presidenten van Zuid-Korea die gerechtelijk worden vervolgd op basis van beschuldigingen voortvloeiend uit hun ambtsvervulling. Ook Choi Kyu Hah, de waarnemend president die in 1979 door Chun cs terzijde werd geschoven, zal volgens de aanklagers voor verhoor worden opgeroepen. Eerder dit jaar werd een onderzoek naar de rol van Chun en zijn militaire jaargenoot Roh in 1979/1980 nog afgelast onder verwijzing naar de noodzaak van nationale eenheid, maar Kim kwam daarvan vorige maand terug.

Ex-president Chun weigerde zaterdag gehoor te geven aan een oproep van justitie zich te melden voor verhoor over de gebeurtenissen van 1979 en over het bloedig neerslaan van een studentenopstand in de stad Kwangju in mei 1980 in opdracht van de door generaal Chun geleide junta. Tegenover verslaggevers ontkende hij dat zich in 1979 een staatsgreep had afgespeeld. Tevens schoof hij alle verantwoordelijkheid voor de gebeurtenissen in Kwangju, waarbij zeker 240 doden vielen, van zich af. Hij daagde president Kim Young Sam uit met de opmerking dat als hij, Chun, schuldig was, Kim een afgeleide schuld droeg. Kim fuseerde zijn oppositiegroepering in 1990 met het regerende kamp om in 1992 de presidentsverkieizngen te kunnen winnen.

Chun werd vervolgens gistermorgen vroeg gearresteerd. De staatsradio meldde vandaag dat hij nu met de autoriteiten meewerkt. (Reuter, AP, AFP)