VS vieren zege met hamburger

MOSKOU, 4 DEC. Het Russische publiek was nauwelijks teleurgesteld over de tweede achtereenvolgende nederlaag in een Davis-Cupfinale. De twaalfduizend toeschouwers waren er trots op dat Sampras, Courier en Agassi naar Moskou hadden moeten komen om het toernooi te winnen.

“We vinden het wel jammer dat Rusland heeft verloren”, zeiden Nelly en Svetta, 20 en 21 jaar oud. “Maar Amerika is het beste tennisland van de wereld. Het is onmogelijk om daar van te winnen.” Zij treurden meer over de blessure die Agassi, hun favoriete tennisser, het spelen onmogelijk had gemaakt.

Voetbal en ijshockey zijn in Rusland de sporten van het volk, tennis is de sport voor de nieuwe, rijke elite. Die was in vol ornaat komen opdagen, waardoor het publiek in Moskou weinig verschilde van dat bij bijvoorbeeld de Davis-Cupfinale in Düsseldorf, drie jaar geleden. Veel strakke pakken met macht, veel bontjassen met daaronder zwart-gouden combinaties van Paco Rabanne.

Na de huldiging beloofde captain Anatoly Lepeshin dat zijn team voor een herkansing zou strijden. “We hebben nu al twee keer de finale bereikt, we zullen dat volgend jaar weer proberen.” Sterspeler Kafelnikov, met een zwart leren jack over zijn trainingspak, noemde na afloop de ontmoeting eenzijdig. “Vorig jaar tegen Zweden werd het 4-0, maar toen werden alle wedstrijden pas in de vijfde set beslist. Dit jaar hebben we geen kans gehad.”

De Amerikanen hebben overigens weinig van Moskou gezien. Ze sliepen in hotel Metropol, het duurste van de stad, op een paar honderd meter van het Rode Plein. Ze hebben een blik op het Kremlin en de graftombe van Lenin geworpen en zich verder op het tennis geconcentreerd. “Ik heb veel room-service en een beetje sneeuw gezien”, zei Jim Courier. “Het eten was goed”, vertelde Pete Sampras, die aankondigde de overwinning te zullen vieren met een hamburger.