Vijf kernploegcoaches dreigen bond met vertrek

HEERENVEEN, 4 DEC. Als de gewestelijke vertegenwoordigers zaterdag op de ledenvergadering van de KNSB de kandidaten van het bondsbestuur kiezen, is de kans groot dat de vijf kernploegcoaches Gemser, Krook, Pfrommer, Van Leeuwen en De Kok aan het einde van het seizoen opstappen.

De trainers verwachten dat de belangen van het langebaanrijden beter behartigd worden door een groep tegenkandidaten. Leffert Oldekamp (voorzitter) Jan-Pieter Knollema (vice-voorzitter), Kees van Slochteren (secretaris), Hans de Boer (penningmeester) en Ard Schenk (technische zaken). Zij zijn naar voren geschoven door de gewesten Noord-Holland/Utrecht en Overijssel.

Namens de coaches sprak Leen Pfrommer van de sprinters gisteren tijdens de World Cup voor zijn beurt, want Henk Gemser is aangewezen als hun woordvoerder.

Hij leverde felle kritiek op het bondsbestuur en het college dat door de KNSB naar voren wordt geschoven; Wim Schenk (voorzitter), Simon Huyzer (vice-voorzitter), R.A.A. Geene (secretaris), Peter Langendijk (penningmeester) en Jan Charisius (lid). Pfrommer: “Als deze heren aan het bewind komen verandert er niets binnen de KNSB. Er is zoveel herrie en instabiliteit geweest dat we zo niet meer verder kunnen.”

Volgens Pfrommer hebben Charisius en voormalig secretaris Van Walsem de gewesten Friesland en Drente, die net als Zuid-Holland de bondskandidatuur steunen, gemanipuleerd. De schaatscoach riep de (club)leden van deze gewesten op hun machtiging aan de vertegenwoordigers voor de vergadering in te trekken. Woordvoerder Henk Gemser weigerde het woord manipulatie te gebruiken. Ook wil hij niet met zijn portefeuille zwaaien, hoewel het dreigement “als de groep-Ard Schenk niet wordt gekozen dan heeft mijn dienstverband straks een jaar geduurd” op hetzelfde neerkomt. Gemser deelt het standpunt van Pfrommer. “De bedrijfscultuur binnen de bond moet veranderen. De topsport is gebaat bij financiële ondersteuning en daarnaast moet er rust komen. Als wij tenminste nog een kans willen maken op de Winterspelen van Nagano.”