Sri-Lankese troepen nemen Tamil-bolwerk

NEW DELHI, 4 DEC. De Sri-Lankese strijdkrachten hebben het afgelopen weekeinde de noordelijke stad Jaffna, vijf jaar lang het bolwerk van de separatistische Tamils, vrijwel ingenomen. Een doorbraak vormde zaterdag de verovering op de Tamil Tijgers van het 17de-eeuwse Nederlandse fort in de stad. Volgens legerwoordvoerders zijn de troepen nu bezig met het opruimen van de laatste verzetshaarden van de Tijgers in de stad.

Een hoogtepunt voor de regeringsmilitairen vormde na een offensief van ruim zes weken het planten van de Sri-Lankese vlag op het zwaar beschadigde fort, dat in vroeger tijden als lokaal hoofdkwartier van het leger diende. Onder de Tijgers, die Jaffna de afgelopen vijf jaar tot hun hoofdstad hadden gemaakt, had het fort overigens die functie niet en lag het er doorgaans verlaten bij.

De Tijgers blijven zich elders in de stad met hand en tand verzetten. Ze hebben veel gebouwen van explosieven voorzien, waardoor de opmars van het regeringsleger nog steeds traag verloopt. Vanmorgen deed zich bij het opruimen van springladingen een zware ontploffing voor in een oud regeringsgebouw in Jaffna, waarbij enkele doden onder de militairen zouden zijn gevallen. In totaal zouden bij de regeringscampagne inmiddels zo'n 2.500 doden zijn gevallen.

Volgens de legerwoordvoerders strijden de overgebleven Tijgers een verloren strijd. Aan alle kanten zijn ze omsingeld en ze hebben slechts keuze uit twee dingen: zich overgeven of zelfmoord plegen. Het radiostation van de Tijgers berichtte echter dat de regering haar positie te rooskleurig voorstelde en dat de Tijgers zich nog steeds op zeer doelmatige wijze te weer stellen.

Het leger treft een verwoeste spookstad aan, waaruit het grootste deel van de bevolking al enkele weken geleden is gevlucht. Ook elders op het gelijknamige schiereiland Jaffna zijn veel mensen door de recente gevechten op drift geraakt. Volgens de regering gaat het bij elkaar om zeker 180.000 mensen, terwijl sommige hulporganisaties het aantal nog aanmerkelijk hoger schatten.

De meeste vluchtelingen zijn naar de overkant van de lagune van Jaffna gegaan, die nog onder gezag van de Tamil Tijgers staat. Daar zijn vluchtelingenkampen ingericht. Hulpverleners verbazen zich erover dat er ondanks de enorme aantallen vluchtelingen geen paniek is uitgebroken. De meeste bewoners waren echter wel eens eerder van huis en haard verdreven en waren er daarom wel enigszins op voorbereid.