Paramilitair op Haïti 'was CIA-spion'

WASHINGTON, 4 DEC. De uitgeweken ex-chef van een Haïtiaanse paramilitaire organisatie heeft gisteren in de Verenigde Staten gezegd dat hij vanaf 1993 de Amerikaanse inlichtingendienst CIA “dagelijks” informatie heeft verstrekt over medestanders van de toenmalige president-in-ballingschap, Jean-Bertrand Aristide.

De paramilitair, Emmanuel Constant, leidde het in 1993 opgerichte zogeheten Front voor de Vooruitgang van het Haïtiaanse Volk (FRAPH). Organisaties voor de mensenrechten houden het FRAPH verantwoordelijk voor duizenden politieke moorden na de coup tegen Aristide in september 1991. Constant verblijft in de VS, waar hij de afgelopen zomer is gearresteerd wegens overtreding van de immigratiewet.

De voormalige FRAPH-leider zei gisteren in een gesprek met het Amerikaanse televisie-station CBS dat hij bijna dagelijks contact had met medewerkers van de CIA op Haïti. “Zij wisten precies wat ik deed,” aldus Constant, die zei geopereerd te hebben onder de codenaam Gamal. Hij zou voor zijn inlichtingenwerk “geavanceerde appraratuur” hebben gekregen en een beloning van 700 dollar per maand.

Een CIA-woordvoerder heeft gezegd dat “elke beschuldiging dat de CIA betrokken is geweest bij anti-democratische onderdrukking in Haïti schandelijk is”. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, zei in reactie op de uitspraken van Constant dat zijn land “in de loop der jaren vaker heeft gepoogd informatie te verkrijgen van sommige mensen met wie we geen partners zouden willen zijn. [Constant] valt in deze categorie”, aldus Christopher.

Een aantal leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft president Clinton vorige week gevraagd tienduizenden documenten, die mogelijk aanwijzingen bevatten voor banden tussen de CIA en paramilitairen op Haïti, terug te geven aan de Haïtiaanse overheid. Amerikaanse soldaten hebben de documenten meegenomen naar de VS na de militaire interventie op Haïti in september 1994, waarbij de junta werd verdreven en het bewind van Aristide werd hersteld. De Haïtiaanse overheid zegt de documenten nodig te hebben voor het ontwapenen van paramilitaire groeperingen. Vooral het Amerikaanse ministerie van defensie verzet zich tegen teruggave van de geconfisqueerde documenten. Haïtiaanse functionarissen zeggen dat de VS bang zijn dat de documenten informatie bevatten over banden tussen de VS en militaire en paramilitaire organisaties die terreurdaden hebben bedreven onder de junta. (AFP, AP)