OPG: interesse voor Belgische markt

De medicijnengroothandel OPG zal naar alle waarschijnlijkheid een bod uitbrengen op de Vlaamse apothekerscoöperatie Inter Nos. Enkele weken geleden bracht een Franse branchegenoot, Cerp Lorraine, al een bod uit via zijn investeringsvehikel Investifarm. Analisten menen dat OPG niet aan de zijlijn zal blijven staan en verwachten dat het zich in de strijd om het Belgische bedrijf zal zal mengen.

In juli wist OPG al de eveneens Vlaamse apothekersorganisatie Laboratoria Flandria te bemachtigen, gevestigd te Gent. Ook Inter Nos was toen in de race voor Flandria. OPG heeft altijd gezegd dat de overname van Flandria geen eindpunt op de Belgische markt is.

OPG wilde niets bevestigen. Bekend is echter dat de Nederlandse beursgenoteerde medicijnengroothandel nog kortgeleden liet horen ongeveer een kwart van de Belgische markt in handen te willen krijgen.

Het bod van Investipharm ligt nog bij de Commissie voor het Bank- en Financiewezen en is dus niet nog formeel. Inmiddels is er bij Inter Nos al een aandeelhoudersvergadering geweest en heeft de raad van bestuur een aantal 'gifpillen' ingebouwd. Een ervan is dat bestuursvoorzitter D. Dedrie en een collega-bestuurder zes jaar salaris krijgen doorbetaald als ze zelf bij de overname ontslag nemen. Bovendien hebben zij bedongen dat ze alle activa uit Inter Nos mogen kopen, zodat de vijandige overnemer - Cerp Lorraine of OPG - een lege huls kopen.

OPG is sinds medio 1994 op bescheiden schaal in België actief met de verkoop van generieke, merkloze medicijnen. De aankoop van Flandria, vooral gesitueerd in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant (220 werknemers), heeft OPG een marktaandeel van zo'n 7 procent opgeleverd. Inter Nos, meer Westvlaams en met 175 werknemers, heeft eenzelfde marktaandeel. Flandria behaalt een omzet van ongeveer 275 miljoen gulden, die van Inter Nos is 250 miljoen gulden.

De Belgische groothandelsmarkt in medicijnen is sterk gefragmenteerd en daardoor een ideaal toernooiveld voor de buitenlanders. De weg om marktaandeel te vergroten loopt vooral via de overname van coöperaties.