Op de Herdgang rekent geen PSV'er meer op de landstitel

EINDHOVEN, 4 DEC. Op het eerste gezicht lijkt er weinig loos op de Herdgang. Een dag na de competitienederlaag tegen Sparta (2-1) overheerst de voetbalhumor bij de spelers van PSV. Manager Arnesen maakt een dolletje met Ronaldo, het vriendje van zijn dochter. “Heb je goed geslapen, luie jongen?” Trainer Advocaat spreekt ironisch over “even lekker afknijpen”, als hij met de spelers het bos in rent. En hulptrainer Baan ziet grinnikend toe hoe een paar houterige reserves door de lenige Ronaldo voor schut wordt gezet bij een oefening met de bal. Op de Herdgang heerst geen grafstemming, daarvoor zijn meer nederlagen nodig. Als je de meeste spelers aan het woord laat, proef je geen ontgoocheling over de vergrote achterstand op Ajax. Vijf verliespunten was al een hele hoop, acht verliespunten verschil is een te grote kloof. De PSV'ers hebben blijkbaar nooit geloofd in een serieuze concurrentiestrijd met de landskampioen. Ze willen eerst zelf nog beter worden, dan pas lonken de titelkansen. “We zijn achttien wedstrijden ongeslagen gebleven, daar moest een keer een eind aan komen”, zegt Dick Advocaat. “Vergeet niet dat je in het buitenland met een gelijkspel en twee nederlagen stijf bovenaan staat.” Pas wanneer Frank Arnesen vertelt dat het aanstaande UEFA-Cupduel tegen Werder van groter belang is dan de verloren competitiewedstrijd tegen Sparta, verandert de gelaten stemming bij Advocaat. “Daar ben ik het dus helemaal niet mee eens.

Ik denk meer aan de sportieve dan aan de financiële gevolgen. We hebben drie kostbare punten verloren en de competitie een slechte dienst bewezen.''

De coach en de manager hebben verschillende belangen. Advocaat denkt aan het verdedigen van de 2-1 voorsprong. Arnesen rekent uit dat een eventuele uitschakeling in Bremen een paar miljoen gulden aan inkomsten kan schelen. , Stel dat je in de kwartfinale tegen Bayern of AC Milan loot, dat zou ik niet graag willen missen. We hebben veel geld in nieuwe spelers geïnvesteerd, dan is het logisch dat je als bestuur op een toprecette hoopt.

'' Ondertussen rusten de PSV'ers uit van een flauwe middagtraining. Sommige spelers leggen een keutje in de kantine, anderen laten zich behandelen op de massagetafel.

Op de parkeerplaats wacht de bus die de selectie later op de dag naar vliegveld Welschap zal rijden. Advocaat belooft dat de gemaakte fouten tegen Sparta nog uitvoerig aan de orde zullen komen. Hij gelooft niet dat de selectie ontmoedigd is door de zwakke generale. “Werder heeft vrijdag ook verloren, maar dat zegt me net zo weinig. Elke Europa-Cupwedstrijd staat op zichzelf.”

Toch kan het duel tegen Sparta niet los worden gezien van de wedstrijd in Bremen. Ook Advocaat geeft toe dat hij zaterdagmiddag af en toe met zijn gedachten al bij dinsdagavond was. Zeker toen de competitienederlaag van de Duitse tegenstander bekend werd. Hij neemt zijn spelers weinig kwalijk. De ene wedstrijd is de andere niet. De Nederlandse subtopper Sparta spreekt minder tot de verbeelding dan de Duitse middenmoter Werder. Het verschil tussen gewoonte en avontuur.

Advocaat is vooral geschrokken van de verdedigingsfouten tegen Sparta. Over het zelfzuchtige spel van Ronaldo liet hij zich gisteren niet uit. Hij weet dat de olijke spits in Bremen uit een ander vaatje zal tappen. Tegen Werder krijgt Ronaldo meer ruimte en komen zijn kwaliteiten beter tot hun recht. Op de training op de Herdgang geeft de Braziliaan al vast een voorproefje. Met speels gemak jongleert hij met de bal. Hij zal PSV vast en zeker naar de volgende ronde loodsen, verwachten een paar trouwe supporters. Staande langs het oefenveld vinden ze een verklaring voor de nederlaag tegen Sparta. Onderschatting. De spelers zijn uiteraard een andere mening toegedaan. Volgens Wim Jonk speelde PSV gedurende twintig minuten fantastisch voetbal en raakte zijn ploeg verlamd door de onverwachte tegentreffer. “Na die 1-1 vergaten we op balbezit te spelen. Het werd steeds haastiger, zoals wel vaker dit seizoen.

” Jonk spreekt van een leerproces voor PSV. Over de geslonken titelkansen zegt hij in cryptische bewoordingen. “Als je door Werder wordt uitgeschakeld, gooi je binnen een paar dagen twee prijzen weg. Dat zou een beetje zonde zijn.”

De sfeer is gelaten na de training. Bij PSV zijn ze dit seizoen nog niet met het landskampioenschap bezig, ook al hoopten veel Nederlandse voetballiefhebbers op het tegendeel. De titelhouder uit Amsterdam hoeft weinig meer te vrezen uit Eindhoven. “We hebben gewoon nog tijd nodig om ons aan Ajax te kunnen spiegelen”, zegt Jonk. Het leerproces duurt onverminderd voort op de Herdgang.

    • Jaap Bloembergen