Ook Rotterdam is wel een kermis waard

Feestjes op de Müllerpier eindigen vaak rampzalig. In 1990 organiseerde burgemeester Peper hier een partijtje, maar niemand kwam. 'Rivoli', een permanente kermis, werd een dieptepunt in de viering van 'Rotterdam 650'. Vorig jaar mepte het Amerikaanse Davis-Cupteam de Nederlanders hier roemloos van het beton. Dit jaar volgde Maaspop, het treurigste popfestival van de jaren negentig. Op de asfaltvlakte stond een handjevol fans te kleumen in de regen.

Als evenemententerrein lijkt de pier ongeschikt. Het is een vierkante, sfeerloze vlakte in de Nieuwe Maas, zonder beschutting en veel te afgelegen. Tijdens de kermis staan de tenten en attracties er als huifkarren in de rondte om bezoekers nog enige bescherming te bieden tegen stormvlagen. Kleinere evenementen als 'beach volleybal' of het circus vallen er in het niet. Maar op de Müllerpier houdt Rotterdam al vijf jaar manifestaties. En in deze stad is dat al bijna een traditie.

bpIn 1988 besloot de gemeente de Müllerpier tijdelijk in te richten als evenemententerrein, tot de zaak volgebouwd kon worden. Het is een vervallen haventerrein bij het centrum, in het huidige streven naar 'verdichting' van de binnenstad voorbestemd voor woningbouw. Op de pier is ruimte voor achthonderd woningen, zestig procent in de marktsector, veertig procent gesubsidieerd. Voor Delfshaven, een deelgemeente die bij uitstek geschikt is om moderne gettovorming te bestuderen, komt zo'n injectie van hoge inkomens niet ongelegen.

xpVorige week bleek een groot deel van de gemeenteraad de Müllerpier niettemin te willen behouden als evenemententerrein. Het college wil bouwen, maar wordt slechts gesteund door CDA, PvdA en GroenLinks. VVD en D66 stemmen tegen, klein grut als de SP, Stadspartij, Solidair '93, CD en CP'86 mogen dus de doorslag geven. En die brengen het college graag een nederlaag toe.

Rotterdam heeft genoeg pleinen voor intieme evenementen, een groot voetbalstadion voor massale popconcerten, overdekte hallen voor beurzen of houseparty's, grote parken voor manifestaties die geen harde ondergrond vereisen. Alleen de kermis vormt een probleem. Andere steden houden ze op centrale pleinen of sluiten er verkeersaders voor af. Want voor de kermis mag wat overhoop worden gehaald.

Rotterdam schuift de kermis sinds de jaren vijftig van lokatie naar lokatie, steeds opgejaagd door oprukkende bouwprojecten. De gemeente ziet dat in een recente nota kennelijk als een verdienste. “Het unieke van de tijdelijke lokaties is de potentie nieuwe stedelijke gebieden op het netvlies van de bevolking te krijgen”, schrijven de ambtenaren. Nu is er veel te beleven op een kermis. De baaierd van neonlicht en lawaai, de opgewonden mensen, de draaiende, botsende en schuddende attracties. Alleen ambtenaren krijgen daarbij “binnenstedelijke lokaties” op het netvlies.

Als alternatief voor de Müllerpier biedt de gemeente ook ditmaal weer stroken wasteland. Terwijl er in de binnenstad het nieuwe Binnenrotteplein klaarligt. Tegen het centrum aan, zodat de Rotterdammers nu eens niet een paar jaar moeten zoeken waar de kermis terecht is gekomen, met links en rechts horeca-concentraties. De ideale habitat voor een kermis dus, maar dan moet de markt enkele weken per jaar uitwijken. En zo'n offer is waarschijnlijk te groot voor ijdel vermaak.

    • Coen van Zwol