Ook Italië door grote staking bedreigd

ROME, 4 DEC. Het openbaar vervoer in Italië dreigt morgen verlamd te worden door gelijktijdige stakingen in de luchtvaart, bij de spoorwegen en in het lokale bus- en tramverkeer in het noorden.

De tram- en buschauffeurs in Noord-Italië hebben aangekondigd dat zij tussen half negen 's ochtends en half negen 's avond niet zullen werken. Bij de spoorwegen wordt gestaakt tussen twaalf en één uur 's middags, waardoor waarschijnlijk een groot deel van de treinenloop in de war zal komen. In de luchtvaart wordt gestaakt tussen half één en vier uur 's middags door verschillende beroepsgroepen. Ook hier worden grote problemen en forse vertragingen verwacht.

De stakingsacties van morgen vormen het startsein voor een reeks protestacties in de aanloop naar Kerstmis. Zij zijn voor het merendeel georganiseerd door autonome bonden die niet onder een van de grote drie vakfederaties vallen. Deze federaties komen steeds meer in de problemen: de autonome bonden trekken vakbondsleden weg met hun grotere actiebereidheid, maar vergroten ook de kritiek bij het publiek omdat zij veel eerder hun toevlucht nemen tot wilde stakingen.