Obligaties Israel zonder garantie VS

JERUZALEM, 4 DEC. Israel gaat voor het eerst staatsobligaties plaatsen zonder financiële garantstelling van de Amerikaanse regering. Dit heeft een woordvoerder van het Israelische ministerie van financiën gisteren bekendgemaakt. Komende week schrijft de Israelische regering in de Verenigde Staten een lening uit van 200 miljoen dollar.

De obligaties zijn in de VS gedrukt. De verkoop aan Amerikaanse investeringsbanken en financiële instellingen begint deze week. Over de rente waartegen de lening wordt uitgeschreven is nog niets bekend.

“Israel wil zijn financieringsmogelijkheden uitbreiden na de periode van de Amerikaanse garantstelling”, aldus de woordvoerder. Eerder deze maand kreeg de Israelische regering een lening van 250 miljoen van 43 banken, die geld in een variëteit van valuta beschikbaar stellen. Jaarlijks krijgt het land drie miljard dollar militaire en economische steun van de VS. Bovendien gaven de VS in 1992 tien miljard dollar steun voor de bouw van huizen voor Russische immigranten. (AP)