Michelin en Goodyear gaan Poolse markt op

De bandenproducenten Michelin en Goodyear stappen de Poolse markt in. Het Franse bandenconcern Michelin steekt 116,7 miljoen dollar (187 miljoen gulden) in de bandenproducent Stomil-Olsztyn in Noord-Oost Polen en diens Amerikaanse concurrent Goodyear investeert 55 miljoen dollar (88 miljoen gulden) in de Debica-bandenfabriek. Michelin heeft toegezegd de komende vier jaar een verdere 150 miljoen dollar (240 miljoen gulden) te investeren, Goodyear heeft toegezegd dat het nog 60 miljoen dollar (96 miljoen gulden) zal inbrengen.

Michelin wordt hiermee voor 52,1 procent eigenaar van de in Noord- Oost Polen gelegen fabriek, Goodyear verwerft een belang van 32,7 procent in Debica dat te zijner tijd zal worden uitgebreid tot 50 procent.

De aandelen van beide Poolse ondernemingen zijn genoteerd aan de effectenbeurs van Warschau. Michelin en Goodyear hebben laten weten daaraan niets te zullen veranderen. Zij zijn ook van plan de in Polen bekende merknamen Stomil en Debica te handhaven. Het personeel in Polen is voorlopig zeker van zijn baan. Michelin heeft een banengarantie voor twee jaar afgegeven, Goodyear voor drie jaar.