KOPGESTOLDE MOUSSE

'Hoe maak je dit', vroeg de student en prikte met zijn vork in een punt chocoladecake die op zijn bordje rustte. De aantrekkelijke smeuïgheid van deze vederlichte chocoladecake zinde hem blijkbaar. Het antwoord luidde: 'net als mousse au chocolat, maar met bloem erdoor en dan de oven in.' Het bleef even stil. Met bakken en braden heeft deze jongeman weinig op maar de techniek die ergens achter schuilt, kan hij waarderen. 'Dit is dus gestolde mousse', concludeerde hij droogjes. Een ongeletterde in de keuken zorgt voor een frisse kijk op de zaken.

Voor 4-6 porties:

100 gram bittere chocolade, in stukjes

2 eetlepels espresso

60 gram boter

4 eieren, gesplitst

100 gram fijne tafelsuiker

20 gram bloem

zout

boter om in te vetten

poedersuiker

Doe chocolade samen met boter en espresso in een sauspan en verwarm die au-bain-marie tot boter en chocolade zijn gesmolten; roer alles goed door elkaar en neem de pan uit het waterbad. Klop eierdooiers en suiker met een mixer tot een licht en luchtig mengsel en spatel dit met een pannelikker door het lauwe chocoladenmengsel. Zeef de bloem erbij en roer deze goed door het beslag. Klop de eiwitten samen met een snufje zout stijf. Vouw het eiwit in gedeelten luchtigjes in het beslag. Vet een cakevorm dun met boter in, giet het beslag in de vorm (tot twee vingers onder de rand) en bak de cake circa 40 minuten in een voorverwarmde (180amer C) oven of tot de gerezen cake van de randen is losgekomen. Laat de cake afkoelen (hij zal dan iets inzakken), haal een mes zonodig langs de randen en stort de cake voorzichtig op een platte schaal. Bestrooi de cake royaal met poedersuiker. Serveer de 'gestolde mousse' als nagerecht en geef er frisse abrikozencoulis bij. (zie recept 29 nov.) Oplettende lezers zal het niet zijn ontgaan dat met dezelfde abrikozencoulis twee verschillende desserts gediend zijn. Handig voor de feestdagen - mits een dubbele hoeveelheid coulis wordt gemaakt.

    • Florine Boucher