Koninklijk wild in bossen Het Loo rust langer, SP verontrust

De jagers worden in Nederland steeds strenger aangepakt. Het aantal dieren dat bejaagd mag worden, wordt kleiner en natuurbeschermers komen nogal eens de jacht verstoren. Koninklijke jagers houden ervan om in alle rust te jagen. Pottekijkers en wandelaars die het wild wegjagen zijn niet gewenst. Om het publiek dat in het najaar de domeinen van de Koninklijke Houtvesterij Het Loo bij Apeldoorn wil bezoeken daarvan op de hoogte te brengen staan er borden met een cryptische omschrijving: 'verboden toegang, rusttijd ten behoeve van het wild'.

Tweede-Kamerlid Remi Poppe (SP) vroeg zich af hoe het wild kan rusten als de leden van het Koninklijk Huis “voor hun plezier op de dieren schieten”. Tienduizend hectare is tijdens het jachtseizoen dat loopt van half september tot half december niet voor het publiek toegankelijk. “Belachelijk”, vindt Poppe, “de gemeenschap betaalt het geld om die prachtige bossen te onderhouden, maar is daar niet welkom. De elite kweekt daar wild. De dieren lopen in een afgezet terrein. Ze worden eerst goed gevoerd en daarna puur voor het plezier neergeschoten.”

Poppe wilde van premier Wim Kok wel eens weten of Koninklijk wild langer tijd nodig heeft om te rusten of wil het Koninklijk huis in alle rust hun jachtpartijen kunnen houden. “Afsluiting van een deel van de Houtvesterij geschiedt om de veiligheid en privacy van leden van het Koninklijk Huis en hun gasten te kunnen waarborgen bij wildobservaties in de bronstijd en bij de jacht”, was het antwoord van de premier. Om misverstanden te voorkomen wordt de tekst op de borden rond Het Loo aangepast. “Ja, dat zal wel”, zegt Poppe. “Daar zal dan wel op komen te staan: 'Niet betreden hier wordt geschoten op wild'. (KG)

    • Kees Versteegh