Koning Fahd ziek maar 'geen reden tot zorg'

RIAD/ MUSQAT, 4 DEC. De Saoedische autoriteiten hebben het afgelopen weekeinde geruststellende verklaringen uitgegeven over de gezondheid van koning Fahd, die vorige week in een ziekenhuis is opgenomen.

Volgens geruchten in diplomatieke kringen in Riad heeft Fahd, die 73 jaar oud is en aan suikerziekte lijdt, een beroerte gehad. De olieprijzen stegen vrijdag temidden van speculaties dat hij al dood was. Maar het jongste officiële communiqué meldt dat zijn toestand geen reden tot zorg biedt, al hebben zijn artsen hem aangeraden “de nodige tijd te nemen om tot rust te komen”. Een speciaal medisch team, dat vrijdag uit de Verenigde Staten naar Saoedi-Arabië is overgevlogen, heeft na een grondig onderzoek die conclusie bereikt. De gezondheidsproblemen van de koning worden door de regering toegeschreven aan zijn werkdruk.

In elk geval is Fahd niet aanwezig op de jaarlijkse topconferentie van de Samenwerkingsraad voor de Golf (GCC), die vandaag in Oman is begonnen. De Saoedische kroonprins Abdullah, een broer van Fahd, leidt de Saoedische delegatie nu. Sinds hij in 1982 aan de macht kwam, heeft Fahd alle topconferenties van de GCC bijgewoond, en zijn afwezigheid overschaduwt de top. In elk geval is de aangekondigde poging om in Oman althans een aantal van de verscheurende grensconflicten tussen leden van de GCC (Saoedi-Arabië, Oman, Qatar, Bahrein, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten) te regelen, nu in het water gevallen. Fahd heeft zich de afgelopen maanden ingespannen deze conflicten bij te leggen, maar het onderwerp is van de agenda afgevoerd. Hoofdonderwerpen van gesprek worden nu, naar wordt aangenomen, de relatie tot Irak en tot Iran en een ambitieus plan om de verdediging van de zes lidstaten te integreren. (Reuter, AFP)