Japanse economie groeit 1 %

TOKIO, 4 DEC. Het economisch herstel in Japan laat voorlopig op zich wachten. De groei van het bruto binnenlands produkt (bbp) komt in het lopende begrotingsjaar, dat in maart 1996 eindigt, niet hoger uit dan 1 procent. De regering mikt op 2,8 procent.

De onderdirecteur van het Japanse planbureau (EPA), Makoto Kobayashi, baseerde vanochtend zijn sombere verwachtingen op de groei in het derde kwartaal. Het bbp steeg met een magere 0,2 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Op jaarbasis was dat ook maar 0,6 procent. Bovendien verlaagde het EPA de groei in het tweede kwartaal van 0,8 naar 0,6 procent.

Volgens Kobayashi moet Japan de koersstijging van de yen ten opzichte van de dollar voorlopig blijven bezuren. Daarnaast hebben de auto- en elektronicafabrikanten hun export naar de Verenigde Staten teruggeschroefd wegens de stagnerende economie daar.

Een lichtpuntje vormen de stijgende particuliere uitgaven, met een groei van 1,2 procent in de verslagperiode. (Reuter/ AFP)