Italië wil snel verkiezingen

ROME, 4 DEC. De Italiaanse Nationale Alliantie (AN), erfgenaam van de neofascistische partij, heeft zaterdag een massale demonstratie gehouden in Rome om snel nieuwe verkiezingen te eisen.

De linkse leider Massimo D'Alema, die ook snel wil gaan stemmen, zei gisteren dat Italië het aan zijn partners in de Europese Unie verplicht is om voor de Europese top in Madrid, op 15 december, duidelijk te maken of het land verkiezingen wil houden volgend voorjaar, wanneer het voor een half jaar de Europese ministerraad voorzit.

“Je kan niet spelen met de Europese Unie en haar een thema laten worden in het ballet en de manoeuvres in eigen huis”, zei D'Alema, leider van de Democratische Partij van Links (PDS). Behalve de PSD en AN hebben ook Forza Italia van mediamagnaat Silvio Berlusconi en de communistische partij zich uitgesproken voor snelle verkiezingen. Hiermee hebben de vier grootste partijen van het land openlijk stelling genomen tegen premier Lamberto Dini en president Scalfaro, die geen verkiezingen willen als Italië de Europese Unie voorzit.

“We moeten op de laatste zondag van februari gaan kiezen om uit de huidige byzantijnse politieke situatie te komen”, zei AN-leider Gianfranco Fini zaterdag. Volgens de politie hebben zeker 150.000 man deelgenomen aan de betoging van zijn partij, terwijl de organisatoren spraken over een opkomst van 250.000.