Ingebouwde zender spoort gestolen auto op

ROTTERDAM, 4 DEC. Verzekeraars, politie en autoleasebedrijven werken aan een systeem dat het mogelijk maakt vermiste personenauto's met behulp van een verborgen zendertje op te sporen.

Dit heeft G. Wesselink van de stichting Vermiste-Autoregistratiesysteem in Apeldoorn (VAR) vanmorgen bevestigd. Het zendertje zal door zes bedrijven in diverse varianten op de markt worden gebracht voor bedragen van tussen de achthonderd en vijftienhonderd gulden. De diefstal van een auto moet worden gemeld bij de centrale meldkamer van het Vermiste-Autoregistratiesysteem, een stichting waarin het bedrijfsleven en de politie samenwerken met verschillende ministeries. Als in de toekomst vanuit de meldkamer in Apeldoorn het ingebouwde zendertje wordt geactiveerd, is op een kaart te zien waar de gestolen wagen zich bevindt. Het opsporingssysteem zal werken via een satelliet of via een netwerk van grondstations, zoals dat wordt gebruikt voor draagbare telefoons. De stuurgroep autocriminaliteit van de stichting heeft in grote lijnen uitgewerkt, aan welke specificaties het opsporingssysteem moet voldoen, maar werkt nog aan een zender die “ongeacht de methodiek van de inbreker” in werking kan blijven. Volgens de stichting Vermiste-Autoregistratiesysteem, die ruim anderhalf jaar geleden in het leven werd geroepen, begint de gezamenlijke strijd van overheid en bedrijfsleven tegen autodiefstallen vruchten af te werpen. Voor het eerst in jaren lijkt het aantal gestolen personenauto's zich te stabiliseren op ongeveer 35.000 perjaar.

De stabilisatie is volgens de stichting te danken aan preventieve maatregelen zoals alarminstallaties, startonderbrekers en betere bewaking van parkeergarages. Autodieven zouden worden gedwongen hun werkterrein te verleggen naar oudere modellen. Het aantal nieuwe beveiligde auto's dat wordt ontvreemd zou daardoor dit jaar kunnen dalen met ongeveer tien procent.