In Algerije nieuwe reeks van moorden

ALGIERS, 4 DEC. De Algerijnse moslim-extremisten zijn de laatste dagen met een reeks spectaculaire moorden weer in het offensief gegaan tegen de regering. Gisteren werden de verminkte lijken gevonden van een journalist en diens chauffeur in Rais Hamidou, een voorstad van Algiers. Volgens de krant La Tribune werden gisteren in de oude stad van Algiers tevens de lijken gevonden van twee griffiers; twee anderen zouden zijn verdwenen. Zaterdag werd in het centrum van Algiers een kolonel doodgeschoten. Vorige week waren onder anderen al de commandant van de kustwacht en twee Letse zeelieden vermoord.

De laatste slachtoffers van het weekeinde waren een journalist van het Franstalige dagblad Liberté, Hamid Mahiout (42) en zijn chauffeur. Zij werden zaterdagavond ontvoerd. Volgens bronnen bij Liberté waren beide mannen voor hun dood gefolterd. Hun hoofden waren op palen gespiest in Rais Hamidou, waar de journalist woonde. Mahiout was de 45ste journalist die sinds mei 1993 werd vermoord. Moslim-extremisten hebben verscheidene malen onderstreept dat “zij die met de pen strijden door het mes zullen sterven”.

In de tijd rond de presidentsverkiezingen was het moslim-extremistisch geweld in Algerije aanzienlijk teruggelopen als gevolg van de zeer strikte veiligheidsmaatregelen door de autoriteiten. De nieuwe serie moorden geeft aan dat de moslim-extremisten niet willen weten van een bestand. Dit in tegenstelling tot leiders van het fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS), die na het succes van de regering bij de verkiezingen een wat meer verzoenlijke houding hebben ingenomen. De bij de verkiezingen in zijn ambt bevestigde president Liamine Zéroual op zijn beurt heeft berouwvolle extremisten clementie beloofd en, als gebaar van goede wil, een gevangenkamp voor extremisten in de woestijn gesloten, maar ook gezworen de strijd tegen “de overblijfselen van het terrorisme” te zullen voortzetten.

Voor de Algerijnse kranten komt het geweld niet als een verrassing. “Goed ingevoerde waarnemers wisten dat de aanslagen zullen voortduren zolang er gewapende individuen vrij rondlopen”, aldus de krant La Tribune. “Voor de extremisten is het ondenkbaar de wapens neer te leggen zonder hun doel van een islamitische staat Algerije te hebben bereikt.” (AFP, Reuter)