'Ik heb 7c gedaan, dat was maximaal'

Op vakantie liep ik met mijn ouders in de Alpen. Daarna heb ik aan mijn juf op school gevraagd of ik een keer mee mocht. Zij deed aan klimmen. Zo is het begonnen.

Je hebt sportklimmen en alpinisme. Alpinisme is in de bergen door de sneeuw lopen. Je zit met touwen aan elkaar vast en probeert naar de top te komen. Je moet vroeg op, anders is de sneeuw te zacht. Ik doe sportklimmen, in de rotsen of op een klimmuur of in een klimhal. Bij sportklimmen klim je niet naar de top van een berg, maar een speciale route. Er hangen al haken voor je touw, die zijn er eerder ingeslagen.

Je gebruikt schoenen van rubber, een magnesiumzakje voor als je handen gaan zweten, een gordel, een touw en setjes met karabiners. Ik train vier keer per week. Met mijn vader heb ik op zolder een klimwand gemaakt. Rondjes klimmen, zes minuten volhouden. Je moet meer techniek dan kracht hebben. Je moet het meeste op je voeten staan, want je armen worden sneller moe dan je benen. In een klimwand zitten grepen. Een makkelijke route heeft grote grepen en is meestal rechtdoor omhoog. Een moeilijke route heeft grepen waar twee vingertopjes op passen. De makkelijkste heeft nummer 2 of 3, de moeilijkste route die ooit geklommen is heeft 9a. Ik heb één keer 7c gedaan. Ik ben niet van plan om die nog eens te doen. Die was best wel zwaar voor mijn spieren. Dat was maximaal.

    • Remmelt Otten