Groningse oplichting voorkomen

VLAGTWEDDE, 4 DEC. De Groningse politie heeft een poging tot fraude met drie kunstwerken verijdeld. Drie inwoners van de gemeente Vlagtwedde probeerden de verzekering op te lichten met het verhaal dat bij een overval schilderijen van Willink, Morel, Sluyters en Avercamp waren gestolen. De werken hadden een verzekerde waarde van 900.000 gulden.

De mannen waren van plan de schilderijen te verkopen via een expositie in het Poolse Lutol. Bij de Poolse politie deden ze aangifte dat de bus onderweg was overvallen. Het verhaal was verzonnen. De mannen hadden elkaar verwondingen toegebracht om geloofwaardig over te komen.

De Poolse politie vertrouwde de zaak niet en waarschuwde de Oostgroningse collega's. Uit onderzoek bleek dat de 'gestolen' kunstwerken weer terug waren in Nederland.

In de boerderij trof de politie ook een gestolen graafmachine en houthakselmachine met een totale waarde van 200.000 gulden aan. Ook bevonden zich in de boerderij twee hennepkwekerijen. De politie heeft duizend planten en een partij nederwiet in beslag genomen. (ANP)