Fusiegeruchten drijven de koers van KLM op

AMSTERDAM, 4 DEC. Geruchten over een fusie tussen KLM, American Airlines en British Airways dreven op de Amsterdamse effectenbeurs de koers van de KLM vanmorgen met 1,40 gulden op tot 57,70 gulden.

AMSTERDAM Op de beursvloer hielden handelaren vanmorgen rekening met de gevolgen van de arbeidsonrust in Frankrijk. De Franse beursgraadmeter, de CAC-40, daalde als gevolg van massale stakingen in en rond Parijs met ruim 2 procent. “Het valt tot nu toe allemaal nog wel mee”, constateerde een Amsterdamse handelaar bij een blik op het koersenbord. “Maar veel Nederlandse bedrijven hebben banden met Frankrijk. Dat gaat vroeg of laat leiden tot een doorvertaling van de verliezen die in Frankrijk worden geleden.” Niettemin noteerde AEX-index rond het middaguur op 478,76 punten 0,99 punt boven het slot van vrijdag. De index was daarmee maar 0,17 punt verwijderd van de hoogste stand ooit, die dateert van 30 november op 478,93 punten.

De omzetten waren in het algemeen matig. Wolters Kluwer trok twee gulden aan 141,50 gulden, na de zware verliezen van vorige week. Een ander forse daler van vorige week, haven- en transportconcern Nedlloyd, trok zeven dubbeltjes aan op 30,80. VNU daarentegen zakte 3,40 tot 224,60. De dollar was zwak en daalde ongeveer een cent tot 1,6088.

De obligatiemarkt was eveneens mat gestemd, met verschuivingen van hooguit twee dubbeltjes. Over het algemeen bleven de koersen nagenoeg onveranderd. Op de binnenlandse markt steeg de koers van de Athlon-groep. Het aandeel van deze groep van automobielbedrijven werd 1,70 meer waard op 69. Beursnieuweling CMG werd drie dubbeltjes meer waard op 8,70. Op de Europese valutamarkten is de dollar de week met een lagere koers begonnen. In Amsterdam noteerde de munt om 12.00 uur 1,6088 gulden. Dat was bijna een cent lager dan de slotkoers van 1,6180 van afgelopen vrijdag.

De Franse franc, geplaagd door de aanhoudende stakingen tegen de regering-Juppé, zakte verder weg met een openingskoers van 32,175 gulden per honderd, tegen 32,380 per honderd vrijdag. Vorige week profiteerde de dollar van de mogelijke renteverlaging in Duitsland. De Bundesbank hield donderdag echter haar kruit droog. Vrijdag hield de dollarkoers nog stand, maar vandaag moest de munt in Tokio tegenover de mark al terrein prijsgeven.

Sommige handelaren speculeren er intussen op dat de Duitsers met een renteverlaging wachten zolang de onrust in Frankrijk voortduurt. De stakingen, zo redeneren ze, maken de D-mark geliefd.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs steeg het Nikkei-225 koersgemiddelde voor het eerst sinds 20 januari gedurende de handel boven de 19.000-grens. Maar mede door winstnemingen en een rem op de indexaankopen door buitenlandse beleggers eindigde de beursgraadmeter uiteindelijk onder die grens. De Nikkei sloot op 18.897,37 punten, een winst van 64,27 punten. Er werden circa 360 miljoen aandelen verhandeld.