Franse regering breekt front van universiteiten

PARIJS, 4 DEC. De Franse minister van onderwijs, François Bayrou, is er in geslaagd verdeeldheid te zaaien in de universitaire delegaties waarmee hij in een hardnekkig conflict is gewikkeld. Een nieuw, hoger bod leverde hem 'grote tevredenheid' van de universiteitsbestuurders op. De studenten blijven veel meer eisen voor de jarenlang verarmde instellingen.

Na dagen van apart onderhandelen met delegaties van de besturen, het personeel en de studenten, slaagde Bayrou er gisteravond in aanzienlijk meer geld los te krijgen van premier Juppé en het ministerie van financiën. Hij kon de vorige week aangeboden 200 miljoen franc verhogen met 369 miljoen franc. Daarvan kunnen de 90 universiteiten (met 2,2 miljoen studenten) 2000 nieuwe docenten en 2000 niet-wetenschappelijke personeelsleden aanstellen. Bayrou bood ook 2 miljard voor achterstallig onderhoud aan gebouwen, maar dat blijkt grotendeels uit universitaire reserves te moeten komen.

De studenten, die aanvankelijk 2 miljard franc vroegen, hadden tijdens lange vergaderingen net besloten hun eisen te verhogen tot 50 miljard franc. Dat gebeurde in een klassieke omslag van de stemming, waarbij de niet-gepolitiseerde studenten uit provinciale universiteiten vermoeid werden en de meerderheid in de studenten-delegatie afstonden aan meer geharde Parijse studenten, die zijn georganiseerd in de Unef-ID (socialistisch) en Unef (verschillende tinten communistisch). Vandaag vergaderen alle 'algemene vergaderingen' in het hele land om te beslissen over verdere actie.