Foto

Foto:

DODE ZEE - De Russische minister van defensie, Pavel Gratsjov (links), poseert met een met modder bedekt lid van zijn entourage na een bad in de Dode Zee. Gratsjov, de eerste Russische minister van defensie die een bezoek aan Israel heeft gebracht, tekende vrijdag een militair samenwerkingsakkoord met de joodse staat, dat onder andere uitzicht biedt op samenwerking bij het ontwerpen en moderniseren van wapens. Het akkoord, dat een afwijking betekent van de traditioneel pro-Arabische houding van Moskou, werd onmiddellijk gekritiseerd door Egypte als niet in het belang van het vredesproces in het Midden-Oosten. “Vrede betekent een serieuze dialoog over ontwapeningskwesties en niet over extra veiligheidsregelingen met een vreemde mogendheid”, aldus minister van buitenlandse zaken Amr Moussa. Maar Gratsjov zei dat Moskou een evenwichtige politiek in het Midden-Oosten wil voeren, door zowel met Arabische landen als met Israel militaire banden te onderhouden. Hij zei ook dat de overeenkomst de Russische belangstelling weerspiegelt in het Israelische nationale-veiligheidssysteem. De Russische onderminister van buitenlandse zaken, Viktor Posvaljoek, zei zaterdag in Beiroet dat het akkoord met Israel niet betekent dat Rusland de nauwe banden met Syrië of met andere Arabische landen losser maakt. Rusland, vroeger de Sovjet-Unie, is de belangrijkste wapenleverancier van Damascus, dat echter al geruime tijd betalingsproblemen heeft. Volgens Posvaljoek “hebben we al langer gezegd dat Rusland de banden met alle landen in de regio zou aanhalen”. (Foto AP)