Foppe de Haan: Arbiter woont te dicht bij stadion

VOLENDAM, 4 DEC. Foppe de Haan hekelde na FC Volendam-Heerenveen 1-1 het aanstellingsbeleid van de KNVB. De trainer van de bezoekers vond de vijf gele kaarten die spelers van zijn ploeg van arbiter Reygwart hadden gekregen alle onterecht. “Ik begrijp niets van de aanstellingen van de scheidsrechters”, tierde De Haan. “Herman van Dijk uit De Knipe mag ons nooit fluiten, want hij woont niet ver van Heerenveen, dus is-ie partijdig. Reygwart komt uit Zaandam, nog geen twintig kilometer bij Volendam vandaan.”

Reygwart had de opmerkingen van De Haan gehoord. Hij wilde niet zeggen of hij er iets mee zou doen. Over de kaarten was hij wel pertinent. “Alle vijf terecht.”

Het was een aardige wedstrijd in Volendam. Heerenveen boekte zijn vijfde gelijkspel op rij. Erg gelukkig was De Haan daar niet mee. Hij gaf de scheidsrechter er niet de schuld van dat Heerenveen had verzuimd te winnen, maar zijn eigen spelers. “Sommigen renden blind een eind weg.” Ferrier zette Volendam op voorsprong, aanvoerder Hansma maakte na rust gelijk.

Heerenveen, vierde in de eredivisie, mocht achteraf niet eens ontevreden zijn met het punt. Verdediger Doesburg voorkwam bij 0-1 op de lijn dat een kopbal van Molenaar doel trof. De gasten hadden ook niet te klagen dat Reygwart in de slotfase geen rode kaart trok nadat keeper Swager buiten het strafschopgebied de bal met de handen raakte. “De keeper kreeg de bal alleen in het gezicht”, legde de arbiter na afloop uit.

Veel opwindends gebeurde er gisteren niet in de eredivisie. Dat kwam mede doordat Willem II-Ajax en Feyenoord-NAC op last van de burgemeesters niet mochten doorgaan. Interim-trainer Leen Looijen behaalde na drie nederlagen zijn eerste punt met NEC. Bij FC Groningen werd het 0-0. FC Twente won in een matig duel in eigen stadion van Vitesse (1-0). Dat was vijf jaar lang niet gebeurd. Ellerman maakte het verdiende winnende doelpunt, maar het kwakkelende Vitesse kwam bijna nog op 1-1 toen Curovic van heel dichtbij op de paal schoot.

De meest opvallende prestatie werd door De Graafschap geleverd, en dan met name door Hennie Meijer. De van Heerenveen gehuurde veteraan scoorde twee keer tegen FC Utrecht. Meijer gaf ook nog de beslissende pass voor de derde treffer (Van de Brink) van De Graafschap. De club uit Doetinchem raakte door de winst twee punten los van hekkesluiter Go Ahead Eagles, dat 1-1 gelijkspeelde bij RKC.

Trainer Fritz Korbach is dolblij met Meijer, die verleden week voor de beker ook al twee doelpunten maakte. “Door hem krabbelt het hele elftal op.” Korbach adviseerde Meijer aan te trekken. Hij kende de spits nog van zijn Canbuur-tijd.