Commandant van Sarajevo Parijs roept VN-generaal terug na kritiek

PARIJS, 4 DEC. De Franse minister van defensie, Charles Millon, heeft de bevelhebber van de VN-vredesmacht in de sector Sarajevo, de Franse brigade-generaal Jean-René Bachelet, naar Parijs teruggeroepen naar aanleiding van diens kritische commentaren op het vredesakkoord van Dayton.

Bachelet baarde vorige week opzien door scherpe kritiek op het vredesplan, dat naar zijn oordeel door de Amerikanen was afgedwongen om de kansen op herverkiezing van president Clinton te vergroten. Vooral de bepaling, dat Sarajevo moet worden verenigd, en dat de vijf wijken en voorsteden van de Bosnische Serviërs onder het gezag van de Bosnische regering komen te staan, had Bachelets ongenoegen gewekt. Hij eiste dat de Bosnische regering met garanties voor de veiligheid van de Bosnische Serviërs over de brug zou komen. Als dat niet gebeurt, zouden de Bosnische Serviërs “de keus hebben tussen een koffer en een doodkist” en massaal op de vlucht slaan, aldus Bachelet.

Millon viel de Franse commandant gisteren scherp af. “Het staat buiten kijf dat we min of meer persoonlijke commentaren van deze of gene burgerlijke of militaire autoriteit [op het vredesakkoord] niet kunnen tolereren”, zo zei Millon. Eerder had hij al vastgesteld dat de commentaren van Bachelet niet het Franse standpunt weergeven - hoewel de Franse president Chirac wel degelijk om extra garanties voor de Bosnische Serviërs heeft gevraagd.

Bachelet bond gisteren in. Hij zei “diep te betreuren” dat zijn woorden zijn geïnterpreteerd als een “politiek standpunt dat niemand me had toegestaan in te nemen en dat ik ook niet heb willen innemen”. Niettemin werd Bachelet later gisteren door Millon naar Parijs teruggeroepen. Vandaag ontmoeten de twee elkaar voor overleg. (AFP)