Canadese auteur Robertson Davies (82) overleden

ORANGEVILLE, 4 DEC. De Canadese schrijver Robertson Davies is afgelopen zaterdag op 82-jarige leeftijd in Orangeville, Canada, overleden aan een beroerte. Davies was een gedoodverfd kandidaat voor de Nobelprijs; vrijwel elk jaar was hij genomineerd maar de prijs werd hem nooit toegekend. Zijn werk werd vertaald in zeventien talen.

Davies werd geboren in Thamesville, Ontario, in een Engelstalige, ontwikkelde familie. Reeds op 11-jarige leeftijd begon Davies aan een gevarieerd oeuvre van onder meer een tiental romans en verschillende toneelstukken. Tot Davies bekendste werken behoren twee trilogieën, geschreven in de jaren zeventig en tachtig. De romans Fifth Business (1970), The Manticore (1972) en World of Wonders (1975) spelen zich af in de denkbeeldige stad Deptford. Voor The Manticore ontving Davies in 1973 een Canadese literaire prijs, de Governor General's Award voor fictie. De tweede trilogie, die bestaat uit Rebel Angels (1981), What's Bred in the Bone (1985) en The Lyre of Orpheus (1988), zijn verteld rond het personage van de geheimzinnige kunstverzamelaar Arthur Cornish. Zijn laatste boek was The Cunning Man, dat vorig jaar verscheen. Behalve als schrijver was Davies ook werkzaam aan de universiteit van Toronto.