Benne op avontuur in Istanbul

Volleybal-international Edwin Benne maakt dit seizoen af bij het Turkse Eczacibasi. Er is sprake van een bliksemtransfer. De 30-jarige Benne vervangt een Amerikaan die al na drie dagen naar huis terugkeerde. Hij hoorde vorige week van de interesse uit Turkije. Gisteren al zag hij in Istanbul zijn nieuwe club in het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars met 3-0 van het Albanese SK Tirana winnen. De 2.08 meter lange Nederlander mocht nog niet meedoen omdat de vereiste papieren nog niet binnen waren.

Benne begon dit seizoen bij Alcom Capelle, maar hij had de afspraak dat hij mocht vertrekken als er een goede aanbieding uit het buitenland zou komen. Eczacibasi is een gerenommeerde club in het Turkse volleybal. Sinds de oprichting in 1965 werd dertien keer het landskampioenschap behaald. “Het niveau is uitstekend”, heeft Benne geconstateerd. “Er spelen hier ook een Rus en een Oekraïener, aangevuld met een stel talentvolle Turken.”

Turkije is na Italië, Frankrijk en Japan het vierde land waarin je gaat volleyballen.

Ik vind het leuk om mee te maken. Ik was twee keer eerder in Istanbul voor een Europa-Cupwedstrijd. Dat was een jaar of negen, tien geleden. Financieel gezien zou het mooiste zijn geweest om nog een paar jaar in Japan te blijven. Dat kon niet. We hadden twee libero's bij de club. Ik ben nog wel in onderhandeling geweest met een andere Japanse ploeg. Maar ze kiezen daar het liefste voor duo's, twee Amerikanen, twee Brazilianen, twee Russen, twee Chinezen. Misschien kan ik nog weleens terug met een andere Nederlander.

Er zitten ook twee Nederlandse voetballers in Istanbul, Van den Brom en Van Vossen.

Ik zal proberen John van den Brom eens te bellen. Het zou leuk zijn om een avondje met hem te praten. Hij komt uit Amersfoort, ik ook. Ik heb vroeger weleens tegen hem gevoetbald. Hij was toen al heel goed. Ik heb hem nog een keer ontmoet tijdens de verkiezing van sportman van Amersfoort. Judoka Theo Meijer werd toen eerste, Van den Brom tweede en ik derde.

Heb je nog hoop om in het Nederlands team terug te keren?

Nee, dat is geweest. Alberda (bondscoach, red.) heeft duidelijk laten blijken dat hij geen interesse in mij heeft. Als ik zou worden uitgenodigd zou dat echt een complete verrassing zijn. Ik weet wel dat ik heel fit zal zijn. Want het programma hier is erg zwaar.