Beau Hunks

The Beau Hunks: On to the Show! Koch Screen 3-8705-2

“Het beste uit Holland sinds de tulpen,” schreef het grote Amerikaanse weekblad Newsweek onlangs over het unieke oeuvre van de Beau Hunks, de gelegenheidsformatie die zich heeft toegelegd op het reconstrueren van muziek die uitsluitend als geluidsdecor bedoeld was: de composities van Leroy Shield, huiscomponist van de kluchtfilmfabrikant Hal Roach in de jaren dertig. Ook in de Verenigde Staten is nu dus de waardering groeiende voor de weergaloze precisie en de onweerstaanbare toewijding waarmee de Beau Hunks deze kleinoden uit de muzikale marge, mede dankzij de naspeuringen van Piet Schreuders, weer tot leven wekken.

“Een documentair orkest,” noemde Gert-Jan Blom zijn ensemble, maar daarmee vertelt hij niet het hele verhaal. Wat destijds voor de films van Laurel & Hardy, Charley Chase en de Little Rascals werd geschreven, is niet alleen nauwgezet nagespeeld, maar krijgt een extra tinteling door de aanstekelijke humor waarmee wordt gemusiceerd. Een teer walsje, een koddige mars, een lachende klarinet, een xylofoon-riedel en de razendsnel verschuivende ritmes van een Ravel-achtige stijloefening - alles hebben de Beau Hunks in huis, van een romige ballroom-sound tot en met het scherp geprononceerde geluid van een kleine danskapel: muziek om bij te glimlachen.

Tot dusver was men uitsluitend aangewezen op transcripties op basis van de bijeengebrachte filmfragmenten, maar op de nieuwe cd worden voor het eerst ook twee nummers uit Laurel & Hardy-films volgens de originele partituren van Shield gespeeld. In mei heeft Schreuders er in Los Angeles een grote stapel van gevonden. “Het was een schitterend moment die op de muziekstandaards te kunnen leggen,” schrijft hij in het gedetailleerde cd-boekje. “Voor de eerste keer konden we er absoluut zeker van zijn dat de orkestratie en alle noten voor honderd procent authentiek waren.” Maar ook zonder die wetenschap hadden de Beau Hunks al een bewonderenswaardige graad van perfectie bereikt.

    • Henk van Gelder