Balleerlingen presteren beter

DALEN, 4 DEC. Vijftig leerlingen van de Wessels-Boerschool in het Drentse Dalen doen mee aan een ergonomisch experiment. Ze zitten niet op houten stoeltjes à 120 gulden per stuk, maar op fel gekleurde plastic ballen voor de helft van de prijs.

Directeur J. Geerts werd door een fysiotherapeut gewezen op de voordelen van een 'zitbal', het 'dynamisch zitten'. De leerlingen zitten rechter op, wat beter is voor de rug. Omdat de knieën een rechte hoek maken, stroomt het bloed beter door de benen. Dat zou leiden tot een betere concentratie.

Op een bal kun je bovendien makkelijker draaien en wiebelen. Dat doen kinderen op een gewone stoel ook, maar dat heeft gevolgen voor de stoel. “Bijna iedere week” moest Geerts stoeltjes naar de smid brengen, omdat de poten waren afgebroken. Omdat hij toch aan nieuw meubilair toe was, besloot hij voor twee groepen plastic ballen aan te schaffen, met bijbehorende tafels, die op maat kunnen worden versteld.

Als na een vergelijkend onderzoek tussen 'balkinderen' en 'stoelkinderen' blijkt dat de eersten beter presteren, krijgt de hele school een bal. Bijna alle kinderen zijn positief over de ballen, zegt Geerts. In het begin van het schooljaar stelde hij de kinderen in groep acht, die het al een jaar op een bal hadden geprobeerd, voor de keus: nog een jaar op de bal of weer terug naar de stoel. Slechts twee kozen voor de stoel. De één hield niet van het gewiebel op de bal, de ander vond de bal bij warm weer wat te plakkerig.

Er zitten meer nadelen aan de bal, vertelt Geerts. Als de zon erop schijnt, lopen de ballen langzaam leeg. Op een gladde vloer glijden ze weg. “En af en toe rolt er iemand in een punaise.” Een bal is weliswaar goedkoper dan een stoel, maar gaat veel korter mee.

De ouders van de kinderen waren volgens Geerts “buiten verwachting” positief. Sommigen hebben zelfs voor thuis ook zitballen aangeschaft, voor bij de eettafel of bij de speeltafel van de kinderen. De docenten zitten echter niet op ballen voor de klas. Er zijn geen tafels die bij zulke grote ballen passen. Geerts zelf moet er niet aan denken op een bal te zitten. “Als ik er een tijdje op zit, voel ik dat mijn jaren beginnen te tellen.”