Amerikaanse Est stapt op als legerleider

TALLINN, 4 DEC. De bevelhebber van het Estse leger, een gepensioneerde Amerikaanse kolonel, is gisteren tot aftreden gedwongen na een scherpe ruzie met minister van defensie Andrus öOvel.

De president van Estland, Lennart Meri, liet gisteren weten “met bezwaard gemoed” de ontslagaanvraag van Aleksander Einseln te hebben aanvaard. “Einseln heeft Estland al zijn kracht, al zijn liefde en al zijn vermogens gegeven”, aldus Meri.

Einseln, die als Estse Amerikaan in Korea en Vietnam, bij de NAVO en de Amerikaanse chefs van staven heeft gediend, ging na de uitroeping van de Estse onafhankelijkheid naar zijn geboorteland terug en werd bevelhebber van het leger. Hij kwam daar al snel in moeilijkheden door zijn pogingen de in Sovjet-tijden ingesleten corruptie af te schaffen. Hij ontsloeg de helft van het officierskorps. “Ik ben niet de commandant van een zootje ongeregeld of van een marxistisch-leninistisch denkende groep officieren”, zei hij. De kritiek werd nog heftiger toen bleek dat officieren van zijn staf betrokken waren bij wapensmokkel. Einseln zelf bleek daarbij niet betrokken te zijn geweest, maar hij droeg wel de formele verantwoordelijkheid.

Tot zijn aftreden werd Einseln echter pas gedwongen door diepgaande meningsverschillen met de nieuwe Estse minister van defensie, Andrus öOvel, die de commandant ervan beschuldigde dat hij “zichzelf als God was gaan beschouwen”. Einseln en öOvel spraken uiteindelijk niet meer met elkaar, of alleen via de media. Pogingen van premier Tiit Vähi de twee te verzoenen liepen op niets uit.

Volgens president Meri maakte Einseln de laatste tijd een “uitgebluste” indruk. “Vanuit menselijk standpunt kan ik de groeiende rusteloosheid van de legerleider begrijpen, maar ik kan niet accepteren dat dit wordt vertaald in politieke beoordelingen die via de massamedia het publiek bereiken”, aldus de president. (Reuter, AP)