Wereldnieuws

ZANDKASTELEN. Alles is de schuld geweest van Camilla Parker Bowles (48). Zij heeft prins Charles geadviseerd te trouwen met Diana Spencer omdat zij wist dat die Charles' hart toch nooit zou veroveren. Zo kon Camilla getrouwd blijven met haar man, Andrew Parker Bowles, zonder dat Camilla's positie als maîtresse van Charles in gevaar zou komen. Dit heeft de ex-zwager van Camilla, Richard Parker Bowles, verklaard tegenover het Britse dagblad Mail On Sunday.

“Camilla zei altijd dat Diana niet goed snik is en waarschijnlijk in een inrichting thuishoort”, aldus Richard Parker Bowles. Hij heeft Camilla een keer gevraagd of ze zich verantwoordelijk voelde voor wat er met de prinses gebeurde. Daarop zou zij hebben geantwoord: 'En wat dan nog?'

Wat is Camilla, die sinds haar echtscheiding vlakbij Charles woont, nu van plan? Niet veel goeds, als we Parker Bowles moeten geloven. “Ze is een geboren vernietigster. Als ze een kind op het strand was, zou ze de zandkastelen van andere kinderen kapot maken. Ze houdt er niet van om te zien dat andere mensen gelukkig zijn.”

NIEUWE HOOP. Maar er is hoop voor de Britse monarchie. Geenszins ontmoedigd door de mislukte huwelijken van prins Charles, prins Andrew en prinses Ann, loopt een nieuw meisje zich warm om de echtgenote te worden van de jongste zoon van Elizabeth, Edward (31). De blonde Sophie Rhys-Jones (30), die al twee jaar omgaat met Edward, zei onlangs haar baan in public relations op om zich voor te bereiden op de toekomstige rol van prinses. Volgens Britse kranten zal Buckingham Palace het huwelijk van Edward en Sophie komend voorjaar aankondigen.

LADY IS A TRUMP. Ivana Trump (46), de vroegere vrouw van de Amerikaanse projectontwikkelaar en multimiljonair Donald Trump, is woensdag getrouwd met de Italiaanse zakenman Ricardo Mazzuchelli (51). De uit het voormalige Tsjechoslowakije afkomstige hoogblonde Ivana, die onlangs haar eigen parfum lanceerde, wilde niet zeggen of ze de achternaam van haar ex-man aanhoudt, die Ivana rond de veertig miljoen gulden moest uitbetalen nadat hij nieuw geluk had gevonden bij de ook blonde, maar ook jongere Marla Maples. Het huwelijk van Ivana en Ricardo werd gevierd in een select gezelschap in restaurant Le Cirque, Manhattan. Ivana droeg een blauw satijnen pak met parels erop geborduurd, een ontwerp van haar goede vriend, de Parijse modekoning Thierry Mugler. Het bruidspaar, dat op huwelijksreis gaat naar Aspen, Colorado, heeft laten weten zich te zullen vestigen in New York, Londen, Greenwich, Connecticut en aan boord van het jacht 'My Ivana'.

PLEZIER. Maar niet elk meisje wordt gevraagd. Fotomodel Liz Hurley bijvoorbeeld niet. Hugh Grant (34) gaat al acht jaar met haar, maar zei tegen het tijdschrift Hello! niet te willen trouwen. “Ik ben niet bang om volwassen te worden. Het is meer dat ik mijn vrijheid niet kwijt wil”, zei hij. “Getrouwd zijn, een of twee kinderen hebben en in een mooi huis in Londen wonen, is geen leven voor mij.” Wat is dan wel leven voor Hugh? “Naar Parijs vliegen, in het Ritz logeren, in kleine bistro's eten, naar modeshows in Milaan gaan - dat is wat ik noem plezier hebben”, aldus Hugh. Deze zomer had Hugh plezier met Divine Brown, een prostituée op Sunset Boulevard. Hij hoefde niet naar de gevangenis, maar moest wel een boete betalen.

BESCHONKEN. Przemyslaw Walesa, zoon van de Poolse president, Lech Walesa, hoeft ook niet naar de gevangenis. Dat heeft een rechtbank in Gdansk donderdag besloten. Przemyslaw (21) veroorzaakte in november 1993 in beschonken toestand een auto-ongeluk. Na het incident schold hij toegesnelde politiemannen uit en sloeg een van hen. Tijdens het proces, eerder dit jaar, voerde hij aan te zijn gaan drinken nadat zijn vriendin hem had verteld zwanger te zijn. Hij werd eerder dit jaar veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.

Przemyslaw Walesa ging in hoger beroep. Deze week werd zijn straf teruggebracht tot één jaar en negen maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van vier jaar, nadat een psychiatrisch rapport had uitgewezen dat Walesa Jr. ten tijde van het ongeluk niet geheel toerekeningsvatbaar was wegens de spanningen over de zwangerschap van zijn vriendin.

Een andere zoon van president Walesa - die overigens nog maar tot 23 december president is - , Slawomir, werd in 1993 tot twee jaar voorwaardelijk veroordeeld wegens roekeloos rijden.

UIT DE HEMEL. 'Free As A Bird', het enige nieuwe nummer dat op het eerste deel van The Anthology van The Beatles staat, zal niet de geschiedenis ingaan als een meeslepend meesterwerk. Maar de drie overgebleven Beatles, inmiddels Threetles herdoopt, hebben in het nog door John Lennon gezongen liedje wel een verborgen boodschap gestopt. Wie het nummer achterstevoren afdraait, krijgt te horen: 'Turned out nice again.' Een boodschap uit de hemel van de in 1980 vermoorde John Lennon?

Volgens Beatles-expert Simon Clifford zijn het de woorden waarmee de in 1961 overleden Noordengelse ukelele-speler George Formby zijn optredens altijd afsloot. Op 'Tomorrow Never Knows' (1966) en 'Because' (1970) gebruikten The Beatles geluid dat afkomstig was van terugdraaiende banden. In 'Strawberry Fields Forever' (1967) zouden de woorden 'I buried Paul' verborgen zitten. En in 'Revolution No. 9' (1968) zou te horen zijn: 'Turn me on dead man.' Beide boodschappen zouden betekenen dat Paul McCartney is overleden en vervangen door een dubbelganger.

    • Peter Michielsen