Vervoerders vrezen schade Franse acties

DEN HAAG/PARIJS, 2 DEC. De Nederlandse vrachtvervoerders en exporteurs houden voor maandag rekening met blokkades op de autowegen in Frankrijk door Franse vrachtwagenchauffeurs.

De vervoerdersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TNL) en de verladersorganisatie voor Logistiek en Transport (EVO) hebben gistermiddag aanwijzingen uit Frankrijk gekregen dat de kans op stakingen door Franse vervoerders groot is. Nederlandse exporteurs maken zich dan ook zorgen over de financiele gevolgen van de mogelijke acties.

Frankrijk ligt al een week lam door de protestacties tegen het plan-Juppé voor hervorming van de sociale zekerheid, terwijl gisteren ook de eerste gewonden zich lieten behandelen in het ziekenhuis. De treinen staan stil door de staking van het spoorwegpersoneel, bij wie zich ook de werknemers in het streekvervoer hebben aangesloten. De posterijen, het gas- en elektricteitsbedrijf, de belastingdienst, Renault en France Télécom volgen.

Door de overvolle autowegen (500 kilometer file rond Parijs gisteren) vrezen de Nederlandse exporteurs voor een herhaling van drie jaar geleden toen acties van Franse chauffeurs het Nederlandse bedrijfsleven tientallen miljoenen guldens schade toebrachten. De meeste vervoerders zijn niet verzekerd tegen de gevolgen van blokkades.

Door eventuele Franse acties wordt ook het vervoer naar Spanje en Portugal bedreigd. Ongeveer tweeduizend vrachtwagens rijden dagelijks naar deze twee landen. Deze vrachtwagens vervoeren gezamenlijk 45.000 ton lading waarvan een deel bestaat bederfelijke produkten zoals bloemen, planten en groenten. Het blokkeren van deze exportstroom kan volgens de EVO desastreuse gevolgen hebben.

De EVO wijst de vervoerders op eventuele andere transportmogelijkheden zoals vervoer per vliegtuig, een alternatieve route via Duitsland of de kustvaart. Het transport naar Frankrijk ondervindt overigens ook nu al nadeel van de Franse stakingen door de vele files en de treinstaking.

De al acht dagen durende staking van de spoorwegen gaat nog door. De besprekingen gisteren met minister van transport Bernard Pons zijn mislukt.

De Franse directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Camdessus, heeft er gisteren op aangedrongen dat de Franse regering ondanks de sociale onrust doorgaat met de hervormingsplannen die volgens hem “te lang zijn uitgesteld”. In Rome zei hij gisteren: “Het probleem is dat regeringen te traag zijn in het onderkennen van verborgen problemen.”

De koers van de Franse franc is gisteren door de stakingen verder onder druk gekomen, en sloot ruim een centime lager. Ook de aandelen en obligaties kregen op de beurs in Parijs harde klappen. (ANP, Reuter)