Tweemaal zwemzilver in 'viskom' op Copacabana

RIO DE JANEIRO, 2 DEC. Twee zwemsters vaardigde de KNZB, de Nederlandse zwembond, af naar het WK kortebaan op de Copacabana in Rio de Janeiro. Dat zijn Angela Postma en Carla Geurts, twee 24-jarigen. Beiden bemachtigden op de tweede dag twee zilveren medailles.

Postma verraste op de 50 meter vrije slag. Ze zwom een perfecte race en tikte achter de Chinese Le als tweede aan in 25,10 seconden. Een dik persoonlijk record, ééntiende boven het nationale record van Annemarie Verstappen uit '87. Geurts hield zich op de 800 meter vrije slag strak vast aan haar schema. De eerste 400 meter ging in 4.13, de tweede in 4.14,03. Haar eindtijd van 8.27,03 bracht zilver op en betekende een nationaal record. Het oude stond sedert februari '83 op naam van Jolande van der Meer met 8.29,75.

Het WK kortebaan vindt plaats op Rio's Copacabana. Daar zetten de Brazilianen een grote waterbak met acht 25-meterbanen neer. Gisteren was de 'viskom' goed voor twee wereldrecords. De Australische Samantha Riley was watervlug op de 200 meter schoolslag (2.20,85) en Claudia Poll uit Costa Rica ontnam met 1.55,42 de Duitse Van Almsick het wereldrecord op de 200 meter vrije slag. Van Almsick zelf meldde zich voor het nummer af. Donderdag was ze op de 100 meter na twee valse starts gediskwalificeerd.

Angela Postma plaatste zich gistermorgen ternauwernood voor de finale op de 50 meter vrije slag. Ze ging als zesde over in 25,84. Wat er in de serie misging, lukte in de finale. Carla Geurts had op de 800 meter geleerd van het EK in Wenen. Daar verspeelde ze een medaille door te snel van start te gaan. In Rio zwom ze een vlakke race. Aan de leiding kwam ze nooit, maar ze werd wel tweede. Ze bleef een halve seconde verwijderd van het goud.