Stratemakers werken hard aan beter imago

AMSTERDAM, 2 DEC. Vele stratemakers uit Amsterdam en omstreken hebben vrijdag de eerste activiteit van de Stichting Promotie Stratemakers (SPS) bezocht: een beurs in de Amsterdam Arena, het nieuwe stadion dat wordt gebouwd voor Ajax. Ook ingenieurs- en architectenbureaus, wegenbouwers en opdrachtgevers, zoals gemeenten, waren aanwezig. Oud-wielrenner Gerrie Kneteman, zelf ooit stratemaker, opende er de Holland Promotie Tour. Deze actie trekt vanaf vandaag het land in om het imago van stratemakers te verbeteren en de nieuwe stichting onder de aandacht te brengen.

“Een stratemaker is meer dan een potje bier, zware shag en fluiten naar de meiden”, zegt Reijer van 't Hul, stratemaker en oprichter van de SPS. “Het is een beroep waarbij je geluk hebt als je op je veertigste nog kunt werken.” Volgens de SPS zitten de stratemakers in de laagste kaste in de bouwvakkershiërarchie. “Er is voor die jongens geen schaftkeet, geen toilet. Ze hebben alleen hun eigen auto om te eten en als ze naar de wc moeten, dan mogen ze hopen dat er struiken in de buurt zijn.” De SPS wil een eind maken aan deze misstanden. Maar de stratemakers moeten ook de hand in eigen boezem steken. Hun omgangsvormen kunnen beter, vindt de SPS.

Kneteman (“ex-keioloog en aardbolstoffeerder” noemt hij zich) is ere-voorzitter van de SPS. Hij komt uit een familie waarvan een groot deel dit vak beoefend heeft. Rond zijn veertiende begon hij er zelf mee: een hele vakantie hielp hij mee met de werkzaamheden van stratemakers in de buurt, in ruil voor een rijksdaalder. Hij wordt nu het 'uithangbord' van de SPS.

Op de beurs waren ook verschillende demonstraties van machinaal stratemaken te zien. Machines maken het werk voor de stratemaker lichter, waardoor zij ook op latere leeftijd gezond blijven. De stichting wil vooral deze wat oudere stratemakers begeleiden bij het leren omgaan met straatmachines. Er moet ook meer aandacht komen voor de zwaardere trottoirbanden, die negentig kilo kunnen wegen. Als opdrachtgevers een machine regelen voor de klinkers, vergeten ze vaak een oplossing voor de zware trottoirbanden, aldus de SPS.