Rechter en burgemeesters: voetbalverbod

ROTTERDAM, 2 DEC. Afgezien van Feyenoord - NAC gaat ook Willem II - Ajax morgen in de Nederlandse voetbalcompetitie niet door. De burgemeesters van Rotterdam en Tilburg hebben de wedstrijden verboden in verband met de aangekondigde acties van de politie. De voetbalbond KNVB slaagde er gistermiddag niet in via een kort geding het duel in Rotterdam weer op het programma te krijgen.

De Tilburgse burgemeester G. Brokx stelde voor het treffen tussen Willem II en Ajax vanavond te laten afwerken. De KNVB accepteerde na overleg met Ajax dat aanbod niet. Brokx was daar zeer verbolgen over. “Als de KNVB serieus vindt dat burgemeesters niet zomaar wedstrijden moeten afgelasten, dan moet het bestuur zich sterk maken. Nu lijkt het erop dat Louis van Gaal de competitie bepaalt. Als hij zo kampioen moet worden, is voor mij de glans er al voor een groot gedeelte af”, aldus de burgervader.

Brokx wilde niet begrijpen dat Ajax zaterdag niet wenste te spelen omdat het woensdagnacht pas terugkeerde uit Tokio, waar het de wereldbeker won. “Ik reis ook nog wel eens naar Japan en werk dan de volgende dag gewoon door. Ik ben drie keer zo oud als meneer Kluivert.”

De wedstrijd kon niet naar zondagavond worden verzet. Dat omdat volgens Brokx de Ajax-supporters overdag al naar Tilburg zouden komen.

Een bijkomende factor was dat de burgemeester informatie had dat aanhangers van NAC en Feyenoord van plan waren naar de stad te komen. Brokx was niet te spreken over de politiebonden. Op landelijk niveau was hem toegezegd dat de wedstrijd onder normale condities zou kunnen doorgaan, maar op regionaal actie-niveau dacht men daar anders over. “Het lijkt erop dat de landelijke voorzitters hun achterban niet meer in de hand hebben”, aldus Brokx. Hij verwijt de stakende politie “supportertje pesten”.

Ook Willem II heeft woedend gereageerd op zowel de politiebonden als de KNVB. De schade loopt, onder andere door allerlei sponsoracties, zeker in de tonnen. “Die zullen we op de bonden gaan verhalen”, aldus commercieel manager F. van Dommelen. Een Willem II-sponsor investeerde maar liefst 130.000 gulden in 1250 kaarten voor internationale relaties, gekoppeld aan een diner en allerlei andere activiteiten. Het feest kan niet meer worden verzet. Manager Van Dommelen is bovendien kwaad op de KNVB, die het volgens hem helemaal van Ajax laat afhangen wanneer wordt gespeeld. “Schandalig. De KNVB is kennelijk bang voor Van Praag en Van Gaal”, sprak Van Dommelen.

Rechter Mendlik gaf gisteren de Rotterdamse burgemeester B. Peper gelijk dat hij verbood om Feyenoord - NAC te laten verspelen. De openbare orde rondom deze risicowedstrijd is niet te handhaven met de aangekondigde 'zondagdienst' van de politie. De KNVB probeerde in een kort geding het besluit van Peper ongedaan te maken. De gemeente Rotterdam vreesde, zoals in de rechtzaal bleek, “chaos, veldslagen en gewonden” als er toch zou moeten worden gespeeld in De Kuip.

De rechter veegde ook de door de KNVB voorgestelde alternatieven van tafel, het verplaatsen van de wedstrijd naar morgenavond of maandagavond acht uur. Organisatorisch zou het volgens de rechter moeilijk zijn alle voorbereidingen te treffen. De politie-acties waren niet toevallig tijdens een voetbalwedstrijd gepland, aldus plaatsvervangend hoofdcommissaris Ottevanger.

Voor de voetbalbond was het kort geding ook een soort proefproces na de gemaakte afspraken tussen alle partijen over het competitieverloop. Competitieleider W. van Rhee was behoorlijk teleurgesteld na de uitspraak. Hij vroeg zich af wat de afspraken nog waard zijn. KNVB, burgemeesters en korpschefs sloten een convenant waarin ze elkaar een regelmatig verloop van de competitie beloven. Dat was hard nodig na de chaos in voorgaande seizoenen. Tot nog toe liep het allemaal naar behoren.

In een emotionele opwelling zei Van Rhee zelfs dat het nu de vraag is of de KNVB binnenkort wel een Europa-Cupfinale mag organiseren in Rotterdam als een soort voorproefje op het EK van 2000. “De uitstraling naar het buitenland is heel slecht”.

Zelfs de organisatoren van het EK moeten nog maar afwachten hoe de consequenties zijn. “Nigeria dacht ook jarenlang zeker te zijn van een jeugd-WK”, aldus Van Rhee. Nigeria mocht het toernooi uiteindelijk niet houden na gerezen twijfels over de veiligheids- en gezondheidssituatie in het land.

De adocate van de KNVB stelde dat Peper zonder overleg heeft gehandeld en dat is tegen de afspraken. Desnoods moest hij zijn politiepersoneel maar verbieden actie te voeren. De rechter vond het overleg tussen gemeente en 'Zeist' inderdaad summier en hij had begrip voor de grote belangen van de voetballerij. Belangrijker vond hij echter de veiligheid en openbare orde.

Hij wees nog even op een brief van Feyenoord, dat op papier de KNVB wel steunde, maar aandrong op gegarandeerde veiligheid voor de bezoekers.

Volgens Ottevanger behoren supporters van NAC duidelijk tot de risicogroepen. Ze komen geharnast naar Rotterdam, duizend in getal. Voor de begeleiding zijn getrainde politieambtenaren nodig. Dat kan niet worden opgelost door meer stewards aan te stellen.