Producenten baksteen tegen bouwstop in uiterwaarden

DE STEEG, 2 DEC. De continuïteit van de baksteenfabrieken in de uiterwaarden is in het geding. Door de bouwstop die langs de rivieren is afgekondigd, kunnen de bedrijven niet uitbreiden. Het Koninklijke Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB) heeft daarover zijn beklag gedaan in een brief aan minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat).

Het winterbed van de grote rivieren is door de overheid aangewezen als verbinding tussen natuurgebieden. De uiterwaarden moeten zorgen voor de noodzakelijke uitwisseling van planten- en diersoorten, die elders onmogelijk is geworden. Daarom geldt voor de in de uiterwaarden gevestigde baksteenfabrieken een volledige bouwstop.

Wanneer de fabrieken niet mogen uitbreiden, zullen ze op den duur moeten verdwijnen uit de Gelderse, Brabantse en Limburgse uitwaarden. Vernieuwing van de bedrijven is namelijk nodig om concurrentie het hoofd te bieden, meent de ondernemersbond. Verplaatsing is moeilijk. De gemiddelde oppervlakte van twaalf hectare is binnendijks nauwelijk te vinden, bleek uit een onderzoek in Gelderland.