'Monster' duikt op in sodameer in Oost-Turkije

ANKARA, 2 DEC. Het monster van Loch Ness heeft een concurrent. In het Van-meer, in Oost-Turkije, is door de plaatselijke bevolking een 'vreemd object' gesignaleerd. Het verhaal gaat dat het 'beest' ten minste vier meter groot is en zich slechts af en toe laat zien.

Fotografen en camaraploegen houden bij toerbeurt de wacht bij het sodameer, maar tot nu is alleen Show-tv, een van de nationale televisiekanalen in Turkije, er in geslaagd om 'sporen' van het monster te filmen. Terwijl bewoners van Van voor de camera zwoeren het 'vreemde object' met eigen ogen te hebben gezien, vertoonde het televisiekanaal beelden van 'verdachte rimpels' in het water. De getuigenissen worden ondersteund door die van de loco-burgemeester van Van, die eveneens zegt het monster zelf te hebben waargenomen.

Turkse wetenschappers verwijzen het verhaal voorlopig naar het rijk der fabelen, maar het Turkse parlement denkt daar anders over. De zaak moet grondig worden onderzocht, zo heeft een parlementaire commissie besloten die was ingesteld na ongebruikelijke overstromingen van het Van-meer, waardoor grote schade was aangericht aan huizen en akkers in de omgeving. “Ik kan de uitspraak van een hoge ambtenaar dat hij het monster met eigen ogen heeft gezien, toch niet zo maar naast me neerleggen”, sprak het commissielid Nadir Kartal van de conservatieve Partij van het Juiste Pad (PJP) ernstig.

Anderen gaven een meer politieke uitleg aan het fenomeen: “Dit kan niet anders dan het inflatie-monster zijn”, aldus Edip Safter Gaydali van de oppositionele Moederlandpartij.

Toeristenorganisaties in Turkije hopen dat het 'monster van Van' een legende wordt die ze financieel kunnen uitbuiten. Op de dezelfde manier als het monster van Loch Ness, dat in de afgelopen decennia talloze mensen naar Schotland lokte.

Turkije is al bezig het monster een passende naam te geven. Bij de populaire krant Hürriyet kwamen onder meer de volgende suggesties binnen: Van-Gogh, Van-damme en Vanos.