Modalfa op stoom

Bij het afsluiten van de competitie in de Meesterklasse viertallen verleden week, zijn al diverse beslissingen gevallen. In de degradatie-poule zullen drie teams volgend jaar een stapje terug moeten doen: Studiecentrum, BCO 2 en Continental. Met name het wegvallen van de Continental Club, met de voormalige werelkampioenen Westerhof-Jansen en de gerenommeerde internationals Van Oppen-Rebattu in de gelederen, is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk.

Bovenin is de halve finale van de play offs achter de rug. Hok 1 had lange tijd moeite om het Haagse Buitenhof definitief van zich af te schudden, ondanks een positieve carry-over van 30 imps. Dankzij een onwaarschijnlijke laatste zitting (69-1 in 16 spellen) plaatsten de Amsterdammers zich nog betrekkelijk makkelijk voor de finale: 193-112. Daarin komt Hok uit tegen stadgenoot Modalfa, die gehakt maakte van Star. Ondanks de positieve carry-over van 25 imps moesten de jonge Utrechters een zeer zware nederlaag slikken: 118-240.

Modalfa is dan ook niet de eerste de beste. Twee paren, Leufkens-Westra en Muller-De Boer, wonnen al eens de Bermuda Bowl. Het lijkt er trouwens op dat deze beide paren na een voor hun doen wat mindere periode, vast van plan zijn om te bewijzen dat zij, zeker in Nederland, nog steeds aan de top staan. Wat dat betreft is hun timing perfect. Met de finale in zicht komt Modalfa precies op tijd op stoom.

Twee voorbeelden hoe het Star verging tegen Modalfa:

West gever Noord Allen kw. Schoppen B8 Harten A1043 Ruiten V985 Klaver H84WestOost Schoppen - Schoppen H9532 Harten V98752 Harten - Ruiten B1073 Ruiten H62 Klaver AB2 Klaver 109753Zuid Schoppen AV10764 Harten HB6 Ruiten A4 Klaver V6 Aan alle tafels was noord leider in 3SA nadat west het bieden was begonnen met een zwakke twee in harten. Alle oostspelers startten met klaveren (de 9, de 10 of een kleintje) voor de vrouw en het aas. Nu volgde KlaverB, gedoken door noord en een derde ronde klaveren, genomen door noord met de heer. Aan drie van de vier tafels in de halve finale verdween op tafel Ruiten4. We zullen zien hoe fout dat was. In de wedstrijd Hok 1-Buitenhof begingen beide leiders (waaronder uw correspondent) deze onachtzaamheid, zodat het spel, dat nu niet meer te maken viel, uitsloeg. Ook de noordspeler van Star liet ten onrechte Ruiten4 bijspelen, maar had de pech dat in zijn wedstrijd op de andere tafel zijn tegenvoeter Enri Leufkens heette. Leufkens deed in plaats van dat ruitentje op de derde ronde klaveren een schoppen weg. Hij wapende zich hiermee tegen een slecht schoppenzitsel (zoals hier). Hij ging door met SchoppenB en maakte via de herhaalde snit in totaal drie schoppenslagen. Nog niet genoeg voor het contract, maar na drie rondjes harten (inclusief de gemarkeerde snit op HartenV) kwam oost in de problemen. Hij kon niet èn de vrije klaveren èn RuitenH en SchoppenH vasthouden. Bij het loslaten van een klaveren hing hem voortdurend de dreiging boven het hoofd om na SchoppenA en schoppen door van RuitenH af te moeten komen of om na RuitenA en ruiten door van SchoppenH af te moeten spelen. Vandaar dat Ruiten4 geduldig in dummy moest wachten tot hij in het eindspel van nut werd. Goed gezien van Leufkens, die in de praktijk RuitenA sloeg, waaronder RuitenH viel die oost al sec had gezet. Het contract werd in totaal tien keer gespeeld. Slechts drie noordspelers brachten het thuis.

Ook het volgende spel kostte Star punten, terwijl het juist veel had kunnen opleveren:

Zie diagram 2 Bij Hok 1 tegen Buitenhof speelden beide noordspelers saai 3SA en maakten elf, respectievelijk twaalf slagen. Ook de Modalfa-noord maakte dromend 3SA elf slagen. De Star-noord had zich zelf echter in 6SA geplant, een eigenlijk veel te scherp contract. Oost startte echter ongelukkig met ruiten onder zijn heer vandaan voor de boer in dummy. De leider ging uiteraard op de harten af in de hoop dat HartenV-derde goed zat. Toen dat niet het geval bleek legde hij het hoofd in de schoot en liet één down noteren. Toch is het slem na de ruitenstart uit oost vrij simpel te maken. Je legt RuitenB, je speelt HartenH en harten door. Je neemt de vrouw met het aas en gaat door met HartenB (helaas, oost bekent niet meer). Nu even door de zure appel heen: RuitenA, vier keer klaveren en west wordt met zijn Harten10 aan slag gebracht en mag van SchoppenH afkomen. Bridge lijkt soms zo simpel (zeker met open kaarten). Diagram 2

Zuid gever Noord Niem. kw. Schoppen V876 Harten H2 Ruiten AV83 Klaver B83WestOost Schoppen HB1054 Schoppen 92 Harten 10865 Harten V4 Ruiten 104 Ruiten H9762 Klaver 107 Klaver 9642Zuid Schoppen A3 Harten AB973 Ruiten B5 Klaver AHV5 Finale Meesterklasse viertallen: Hok 1-Modalfa, 9 en 10 december, Nationaal Bridge Centrum ,De Remise', Willem Dreeslaan 55, Utrecht. Beide dagen 11.00-18.00 uur. Zondag rama met commentaar van Toine van Hoof. Vrij entree.

    • Jan van Cleeff