License to drive

In het artikel 'Stropdas uit, vest aan' van Ivo van Regteren Altena (NRC Handelsblad, 23 november), beweert de auteur dat in de nieuwe James Bond-film Goldeneye 007 zich 'in plaats van een exclusieve Aston Martin in een vier keer goedkopere BMW-cabrio' voortbeweegt.

Inderdaad zal Bond te zien zijn in de, nog te introduceren BMW Z-3. Maar de automotieve hoofdrol in deze film is toch echt weggelegd voor een heuse Aston Martin. En wat voor een. De makers van de film hebben besloten om voor deze rolprent terug te grijpen op de beroemdste Bond- auto aller tijden: de DB-5. Dit model auto speelde, in de bekwame handen van Sean Connery, een grote rol in de uit 1964 daterende film Goldfinger (en is ook nog te zien in de daaropvolgende Bondfilm Thunderball). Ruimschoots door Q voorzien van anti-boef-voorzieningen als onder andere roterende nummerplaten, mitrailleurs, een kogelvrij scherm en een schietstoel, gaat 007 de strijd aan met de vijand.

Ook al zou er geen Engelse wagen in de film te zien zijn, een anglofiele traditie wordt hier niet mee doorbroken. Al komt in meer dan de helft van de Bond-films een Engelse wagen voor, reeds in 1967 neemt Bond, weliswaar in de bijrijdersstoel, plaats in een Toyota. Daarna was hij nog te zien in een Ford Mustang, AMC Hornet, Citroën 2 CV, Mercedes en Renault.

    • Willem Kemper