Libération verkeert in financiële problemen

PARIJS, 2 DEC. Het Franse dagblad Libération, ooit het vlaggeschip van de naoorlogse protestgeneratie, verkeert in grote moeilijkheden.

Hoofdredacteur en directeur Serge July heeft gisteren bekendgemaakt een kwart van het personeel te willen ontslaan om een einde te maken aan de voortdurende verliezen. De journalisten van Libération hebben voor maandag een staking aangekondigd uit protest tegen de dreigende ontslagen.

De onrust bij de krant speelt ironisch genoeg tegen de achtergrond van de massale stakingsacties tegen het ingrijpende hervormingsplan van de regering-Juppé. De omvang van het protest herinnert velen in Frankrijk aan het oproer van studenten en arbeiders in mei 1968. De meirevolte leidde uiteindelijk in 1973 tot de oprichting van Libération door onder meer de filosoof-schrijver Jean-Paul Sartre.

July heeft aangekondigd de krant te willen moderniseren met behulp van grootaandeelhouder Chargeur, die 70 miljoen franc (23 miljoen gulden) op tafel legt. De krant lijdt dit jaar een verlies van 11 miljoen franc. Libération schrapte in april al 110 banen, nadat een kostbare campagne om de oplage (nu 170.000) te vergroten volledig was mislukt. (Reuter)