Leerstoel voor vrede op naam van Rabin

TEL AVIV, 2 DEC. De religieuze Bar-Ilan-universiteit in Tel Aviv heeft besloten een overkoepelende leerstoel voor vrede, verdraagzaamheid en onderwijs op naam van de vermoorde premier Yitzhak Rabin in het leven te roepen. Dat heeft professor Shlomo Akstein, rector magnificus van deze universiteit (met 20.000 studenten), bekend gemaakt tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor Rabin. Bar-Ilan zal ook een gedenkboek uitgeven. De Israelische leider werd vermoord door Yigal Amir, die rechten aan deze universiteit studeerde. Het politieonderzoek heeft uitgewezen dat ook andere studenten van de Bar-Ilan-universiteit indirect bij de moord waren betrokken.

Sedert de moord op Rabin is deze universiteit in een kwaad daglicht komen te staan. Deze week deden de rectoren van alle Israelische universiteiten in advertenties in de landelijke dagbladen een beroep op de bevolking van collectieve beschuldiging tegen Bar-Ilan af te zien “die duizenden studenten en het onderwijzend personeel krenkt”.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst voor Rabin hekelde Shevach Weiss, de voorzitter van de Knesset, het uitblijven van protest en verontwaardiging toen tijdens talloze demonstraties Rabin voor verrader werd uitgemaakt en als de vijand van Israel werd voorgesteld. “Waar bleven de rabbijnen”, vroeg hij zich af. De moord op Rabin schreef hij ook toe aan de ondermijning van de Israelische democratie door de nationalistische oppositie die met leuzen als “het volk heeft niet gekozen, de regering heeft geen mandaat, alleen joodse stemmen gelden” het parlement in diskrediet probeerde te brengen. “Wie moorden op Arabieren tolereert, opent de weg voor moorden op joden”, zei Weiss. Hij vroeg zich af waarom de Bar-Ilan-universiteit indertijd de moord op 29 Palestijnen in de moskee in Hebron door Baruch Goldstein niet had veroordeeld.

De Nationale Religieuze Partij heeft een motie van wantrouwen tegen de regering ingediend wegens “de achtervolging van rabbijnen”. De Raad van joodse nederzettingen belegt volgende week een grote protest-bijeenkomst van rabbijnen uit binnen- en buitenland tegen “de heksenjacht op rabbijnen”. De Israelische politie heeft enkele rabbijnen ondervraagd over hun religieuze opvattingen over deze moord.