Hoge straffen geëist in Bolsward-zaak

LEEUWARDEN, 2 DEC. De officier van justitie heeft vrijdag voor de rechtbank in Leeuwarden twee keer acht jaar, twee keer vijf jaar en één keer vier jaar cel geëist in de Bolswarder ontuchtzaak. Tegen alle verdachten is tevens tbs gevorderd. Het openbaar ministerie beschuldigt hen van seksueel misbruik van jonge kinderen.

Sodom en Gomorra in het klein. Daarmee was de situatie binnen het gezin De J. uit Bolsward te omschrijven, vond de advocaat van de vader (53). Voor de rechtbank van Leeuwarden stonden gisteren naast de vader, diens vrouw (45), haar broer (37), hun zoon (21) en een kostganger (21) terecht wegens het onder bedreiging meermalen verkrachten en seksueel misbruiken van jongens in leeftijd variërend van 4 tot 10 jaar. De moeder en haar broer worden bovendien verdacht van het respectievelijk misbruiken en verkrachten van de toen elfjarige dochter van het gezin. De zaak kwam vorig jaar aan het licht toen de jongste zoon (14) samen met een dertienjarige werd aangehouden op verdenking van het plegen van seksuele spelletjes met jongens en meisjes tussen de 5 en 9 jaar oud, onder bedreiging van een mes, in Bolsward.

Uit het daaropvolgende politieonderzoek kwam naar voren dat ook andere gezinsleden de afgelopen jaren ontuchtige handelingen hadden gepleegd. Vorige maand werd in de Bolswarder zedenzaak een andere, 19-jarige kostganger van het gezin conform de eis veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar wegens het meermalen verkrachten van minderjarige jongens. De veroordeelde, die een deel van de tenlaste gelegde feiten bekende, was op het moment van de delicten geheel toerekeningsvatbaar.

De officier beschouwde de moeder en haar broer als hoofdverdachten, omdat ze het initiatief namen tot de ontucht. Tegen hen werd acht jaar geëist. Mevrouw De J. zou de kinderen met de dood hebben bedreigd als ze niet meededen aan de seksspelletjes in haar woning. De 37-jarige broer F.O. zou zijn nichtje twee jaar lang meermalen hebben verkracht, toen het kind elf jaar oud was. Hij betaalde zijn zuster hiervoor maandelijks tussen de 150 en 200 gulden. Tevens wordt hij verdacht van het op gewelddadige wijze misbruiken en verkrachten van twee jongens van vier en negen jaar. Dit gebeurde ook in een 'trio' met zijn zus en zwager. Hoewel de verdachte tegenover de politie gedetailleerde verklaringen had afgelegd, ontkende hij gisteren op de zitting. De moeder, zelf incestslachtoffer, ontkende aanvankelijk ook, maar verklaarde aan het einde van de zitting: “Ik zal de schuld maar op me nemen. Maar als ik moet zitten, dan het liefst in een kliniek.”

De officier achtte de feiten bewijsbaar en noemde de gebeurtenissen 'afschuwwekkend'. “Je moet een sterke maag hebben als je de verslagen leest.” Ze laakte de diverse hulpverlenende instanties wier begeleiding 'geen spat' had geholpen. De moeder omschreef ze als 'seksueel getraumatiseerd' en iemand die actief was gaan beleven wat ze zelf vroeger passief had meegemaakt.

Een psychiater van het Pieter Baan Centrum achtte de verdachten verminderd toerekeningsvatbaar. De advocaat van de moeder pleitte voor een kortere celstraf van twee jaar en tbs. Hij achtte zijn cliënte sterk verminderd toerekeningsvatbaar en was van mening dat een behandeling zo snel mogelijk moet beginnen.

De vader hoorde vier jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen zich eisen. Hij werd door één van de slachtoffertjes omschreven als een 'arme stakker die altijd mee moest doen'. Hoewel ook hij tegenover de politie bekend had (“Ik heb er spijt van”) ontkende hij op de zitting deelgenomen te hebben aan het 'seksclubje' bij hem thuis. “Ik hou wel van seks, maar niet met kinderen. Ik ben dom geboren en heb niets bijgeleerd, maar ik ben een goede man.” De officier omschreef hem als een zwakbegaafde man die zich dommer voordoet dan hij in werkelijkheid is. Zijn advocaat mr. T. Bruinsma zei het 'gruwelijk' te vinden wat zich in het gezin afspeelde. Hij concludeerde dat zijn cliënt daar mede schuldig aan zou zijn en adviseerde de rechter tbs met dwangverpleging.

Tegen de 21-jarige zoon van het echtpaar en de even oude kostganger, eiste de officier vijf jaar gevangenisstraf met tbs en dwangverpleging. Beiden waren zelf ook slachtoffer van seksueel geweld. “Ze werden van slachtoffer dader, maar dat is geen excuus”, aldus de officier. Uitspraak 15 december.

    • Karin de Mik