GEKROONDE RIJST

Het droogstomen van een rijstpiramide is een oeroude Oosterse methode om in een betrekkelijk kleine kookpot op een bescheiden hittebron een ruime hoeveelheid rijst tot in perfectie te bereiden zonder dat er ook maar één korrel aan de andere kleeft.

De piramide-methode - die het rijstoppervlak vergroot zodat de stoom goed uit de rijst kan ontsnappen - vergt wel wat tijd maar anderzijds hoeft er niet naar de rijst omgekeken te worden: ideaal voor als er veel mensen komen eten. Het resultaat is meer dan verrukkelijk met als extra attractie een stukje knapperige rijstkorst voor iedere disgenoot. Gebruik voor deze methode liefst basmatirijst - geurige rijst met nootachtige smaak en piepkleine puntige korrels - die in India en Pakistan wordt verbouwd.

Voor 4-5 porties:

300 gram basmatirijst (de grotere AH supermarkten)

zout

4-5 eetlepels (zoute) boter

Was de rijst meerdere malen in ruim water. Doe de rijst al roerend in een ruime pan met kokend en gezouten water en blijf roeren tot het water weer kookt. Laat de rijst op hoog vuur onder nu en dan roeren halfgaar koken in circa 6 minuten. Giet de rijst af in een grote bolzeef en spoel de korrels koud onder stromend water. Laat de rijst uitlekken. Smelt op laag vuur 3 eetlepels van de boter in een pan met dikke bodem en een doorsnede van 18 cm. Roer drie tot vier handjes van de uitgelekte rijst door de gesmolten boter, verdeel de rijst gelijkmatig over de bodem van de pan en druk hem met de rug van vier bijeengehouden vingers goed aan. Neem vervolgens een handje van de resterende rijst en laat de korrels van een hoogte van zo'n 20 cm tussen de vingers door voorzichtig op het midden van de rijstbodem in de pan vallen. Ga zo door tot alle rijst is verbruikt en er een piramide van rijst in de pan is verrezen. Prik voorzichtig met de steel van een houten pollepel hier en daar op verschillende hoogten gaatjes in de rijstpiramide, leg daar klontjes van de boter op en sprenkel 2 eetlepels water over de rijst. Dek de pan af met een in de lengte dubbelgevouwen schone theedoek, druk de theedoek stevig vast met het deksel van de pan en sla het overhangende deel van de theedoek terug over het deksel. Laat de rijst op zeer laag vuur gedurende 4-5 kwartier (iets langer kan geen kwaad) stomen zonder ook maar één enkele keer het deksel van de pan te lichten. Verwijder dan deksel en theedoek, leg een voorverwarmde ronde serveerschaal op de pan, keer beide tezamen om en stort de rijst op de schaal. De krokant geworden rijstkorst onderin de pan komt (zonodig na een korte tik op de pan) in zijn geheel los en rust als een kroon op de geurige rijst. In kringen van rijstliefhebbers geldt die knapperige goudbruine korst als het heiligste van de rijst.

    • Florine Boucher