Geen tourniquets in metro-stations van Amsterdam

AMSTERDAM, 2 DEC. In de metro-stations in Amsterdam komen geen tourniquets. Ook ontbreekt het geld om 190 controleurs aan te stellen. Dit blijkt uit een vertrouwelijke brief van wethouder Ter Horst (vervoer) aan burgemeester Patijn. Begin jaren negentig verrezen op alle metro-stations stalen toegangshekken tot de perrons die evenwel niet waren afgesloten. Dat zou later gebeuren. Maar reizigers, al dan niet in bezit van een geldig vervoersbewijs, kunnen nog steeds vrijelijk in en uit lopen zonder dat zij worden gecontroleerd. Nog in september zei Ter Horst aan deze situatie snel een einde te willen maken door het aanbrengen van tourniquets, zoals in Londen en Parijs. Maar anders dan daar kent Nederland een nationale strippenkaart en die is niet bruikbaar met een tourniquet-systeem. Ook hebben nogal wat reizigers kortingskaarten of abonnementen.